Fokus

Građani Hongkonga razgrabili poslednje primerke, ugašen list Epl Dejli

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2021

-

09:27

Građani Hongkonga razgrabili poslednje primerke, ugašen list Epl Dejli
AP/Vincent Yu - Copyright AP/Vincent Yu

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Hongkonga požurili su danas da kupe poslednje primerke novina Epl Dejli, koje su prisiljene da okončaju 26-godišnji rad, nakon što su se našle na udaru vlasti po zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Emocije su bile svuda prisutne kada su pristalice lista stale u red za svoje poslednje primerke nešto posle ponoći, pošto se Epl Dejli suočio sa pritiskom vlasti i otežanim poslovanjem nakon hapšenja vlasnika i pekinškog kritičara Džimija Laja, po zakonu o bezbednosti u avgustu 2020. godine.

"Hvala svim čitaocima, pretplatnicima, marketinškim klijentima i stanovnicima Hongkonga na 26 godina neizmerne ljubavi i podrške.Ovde se opraštamo.Čuvajte se", poručio je danas list u obraćanju preko svog sajta, prenosi Rojters.

U očekivanju pojačane potražnje za završnim tiražom, tabloid koji kombinuje prodemokratske stavove sa tračevima o slavnim ličnostima i istragama onih koji su na vlasti, odštampao je 1 milion kopija ili više od 10 puta od uobičajenog broja primeraka.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je povodom ovog slučaja da prava i slobode ne mogu biti ispred nacionalne bezbednosti.

"Želimo da naglasimo da u Hongkongu postoji vladavina prava i da su svi jednaki pred zakonom, a da niko ne može biti iznad zakona", saopštio je portparol ministarstva.

On je poručio i da se sva prava i slobode, uključujući i slobodu medija, ne mogu ostvarivati preko granice kojom se ugrožava nacionalna bezbednost.“

Prošle nedelje, 500 policajaca pretreslo je redakciju Epl Dejlija, a pet rukovodilaca je uhapšeno, od kojih su glavni urednik Rajan Lou i izvršni direktor Čeung Kim-hung optuženi za spregu sa stranom državom , a juče je još jedan novinar lista takođe uhapšen po zakonu o nacionalnoj bezbednosti, što je sve izazvalo široku međunarodnu osudu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

NBGD

24.06.2021 09:39

"...prava i slobode ne mogu biti ispred nacionalne bezbednosti". Ovo vazi za sve zemlje sveta, ali se samo Kini zabranjuje ovaj princip. Snowden, koji je svetu razotkirio da USA protivpravno spijunira ceo svet, umesto da bude svetski priznati borac za slobodu, njega "jure" Amerikanci i izmisljaju nacionalnu izdaju. Sami Amerikanci bi trebali da stanu u njegovu odbranu, a da ne pricam za sve ostale zemlje sveta. Sa druge strane, ako neka druga zemlja stiti svoje interese, ogranicavajuci uticaj Amerike i slicnih zemalja, odmah se pozivaju na neka medjunarodna prava ili neke zakone koji njima odgovaraju. Plasim se da nece moci ovako jos dugo.... Daj Boze da gresim.

Svet