Fokus

Nafta po ceni jeftinijoj od tržišne: Kako zemlje Bliskog istoka profitiraju od zapadnih sankcija Rusiji

Komentari
Nafta po ceni jeftinijoj od tržišne: Kako zemlje Bliskog istoka profitiraju od zapadnih sankcija Rusiji
Nafta po ceni jeftinijoj od tržišne: Kako zemlje Bliskog istoka profitiraju od zapadnih sankcija Rusiji - Copyright AP Photo/Amr Nabil, File

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, Rusija i dalje izvozi gotovo istu količinu nafte na globalno tržište, kao što je to bio slučaj i pre rata. To omogućava Kremlju da i dalje ima nesmetani priliv novca koji će koristiti za dalje finansiranje rata, ali među dobitnicima u celoj situaciji su i države sa Bliskog istoka. 

U prvih sedam meseci ove godine, Moskva je od izvoza energenata zaradila 97 milijardi dolara, od čega 74 milijarde samo od izvoza nafte, rekla je za "Vol strit džurnal" Elena Ribakova iz Instituta za međunarodne finansije, navodeći da "Rusija pliva u gotovini".

Ona je navela da najveći deo prihoda potiče od izvoz nafte, jer taj energent je moguće transportovati cevovodima, brodom, putevima ili prugama, dok gas, ukoliko nije tečni, može ići samo cevovodima.

Bez obzira na to što su zapadne zemlje prestale u velikoj meri da kupuju rusku naftu, Moskva je odlučila da je po cenama ispod tržišnih ponudi onima koji su ipak zainteresovani, prenosi američki list, i dodaje da najviše kupaca ovog energenta trenutno ima u Aziji.

Navodi se da su indijske kompanije, prema uredbama tamošnje vlade, "sa gotovo nultog uvoza ruske nafte prešle na oko milion barela dnevno, samo nekoliko nedelja nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu".

Borba za prevlast na tržištu

Upravo u Indiji se trenutno vodi velika bitka za osvajanje tržišta, jer se Rusija takmiči za prevlast u izvozu nafte sa svojim partnerom iz OPEK+ kartela, Saudijskom Arabijom, prenosi "Blumberg". Taj list navodi da su, u junu, bareli ruske nafte bili skoro 19 dolara jeftiniji od saudijskih, a u istom mesecu je Moskva pretekla Rijad po izvozu u Indiju i tako izbila na drugo mesto, odmah iza Iraka.

Međutim, uprkos tome što se takmiče za izvoz u Indiju, Rusija i Saudijska Arabija imale su u poslednjih nekoliko meseci izuzetno dobru saradnju kada je u pitanju trgovina naftom.

Portal "Euraktiv" je tako preneo da je Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte na svetu, u drugom kvartalu udvostručila količinu ruske nafte koju uvozi. Na taj način, Saudijska Arabija po cenama nižim od tržišne uvozi naftu za sopstvenu upotrebu, dok u druge azijske zemlje izvozi sopstvenu naftu po tržišnim cenama, i tako ima čist profit.

AP Photo/Amr Nabil, File

Saudi Aramko, naftna kompanija Saudijske Arabije

Prema pisanju lista "Biznis insajder", Saudijska Arabija uspeva da oslobodi svoje kapacitete za izvoz i tako zaradi, a jedan deo ruske nafte u ovu zemlju dolazi i preko Egipta - agencija Rojters je navela da je kroz Egipat u junu do Saudijske Arabije stizalo oko 110.000 barela ruske nafte dnevno.

Jefitnija nafta iz Rusije korisna je za Saudijsku Arabiju ne samo kako bi profitirala prodajom svoje (ili preprodajom ove), već i zbog sopstvenih potreba - tokom letnjih meseci, potroši se oko 600.000 barela nafte dnevno, a tokom zimskih oko 300.000.

Sakrivanje porekla

Kako piše "Vol strit džurnal", ključnu ulogu u još jednom mehanizmu za zaradu na osnovu jeftinije ruske nafte ima luka Fudžaira u Ujedinjenim Arapskim emiratima.

U ovoj luci, prenosi taj list, mešaju se iranska i ruska nafta, kako bi se sakrilo poreklo energenta, a tu se, inače, skladišti nafta iz irana, Venecuele, i sada Rusije, što omogućava da se, ukoliko je neophodno, namerno prikrivaju tragovi o poreklu.

Bez obzira na sve mahinacije i pronalaženje novog tržišta za izvoz ruske nafte u vidu Indije, analitičari smatraju da će Rusija na duge staze teško ostati među najvećim izvoznicima "crnog zlata".

Navodi se da postoje fizička ograničenja po pitanju toga koliko ruske sirove nafte mogu da uskladište Indija ili Kina, a ulogu bi mogle da odigraju i sankcije na uvoz tehonolških komponenata koje su neophodne Rusiji za dalji razvoj infrastrukture.

Evropska unija bi 5. decembra trebalo da uvede embargo na rusku naftu i potencijalno na osiguranje i finansiranje ruskih naftnih transportera.

Upravo taj datum će testirati odlučnost i spremnost kako Moskve, tako i njenih suparnika kada je u pitanju pokušaj osvajanja globalnog tržišta, jer ukoliko sve mere koje je Evropa predvidela zaista zažive, biće to veliki udarac na rusku ekonomiju.

Komentari (0)

Svet