Fokus

Tajvanska protivvazdušna odbrana prvi put oborila dron iznad ostrva

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

11:24

Tajvanska protivvazdušna odbrana prvi put oborila dron iznad ostrva
Tajvanska protivvazdušna odbrana prvi put oborila dron iznad ostrva - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Tajvanska protivvazdušna odbrana danas je prvi put oborila neidentifikovanu civilnu bespilotnu letelicu koja je ušla u vazdušni prostor u blizini ostrva, kod kineske obale, nakon što je vlada u Tajpeju najavila da će preduzeti oštre mere kako bi se izborila sa porastom takvih upada, prenosi Rojters.

Komanda odbrane za Kinmen, grupu ostrva pod kontrolom Tajvana naspram kineskih gradova Sjamen i Kvandžou, navela je u saopštenju koje je objavilo tajvansko ministarstvo odbrane da je dron danas ušao u ograničeni vazdušni prostor iznad Lavljeg ostrva.

Trupe na ostrvu pokušale su da ga upozore, ali bezuspešno, pa su ga oborile, a ostaci su pali u more, dodaje se u saopštenju vojske.

Tajvan je u utorak prvi put ispalio hice upozorenja na jedan dron, ubrzo nakon što je predsednica Caj Ing-ven naredila vojsci da preduzme "snažne kontramere" protiv onoga što je nazvala "kineskim provokacijama".

Obraćajući se oružanim snagama ranije danas, Caj je rekla da Kina nastavlja da koristi upade bespilotnih letelica i druge taktike "sive zone" , kako bi pokušala da zastraši Tajvan, saopšteno je iz njenog kabineta.

Cai je ponovila da Tajvan neće izazivati sukobe, ali da to ne znači da neće preduzeti kontramere, dodaje se u saopštenju.

Peking, koji smatra Tajvan svojom teritorijom, organizovao je vojne vežbe oko ostrva početkom avgusta kao odgovor na posetu Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Komentari (0)

Svet