Fokus

Indija napravila prvi domaći nosač aviona: "Vikrant" od 262 metra može da nosi više od 20 vazduhoplova

Komentari

Autor: Fonet

02/09/2022

-

11:08

Indija napravila prvi domaći nosač aviona:  "Vikrant" od 262 metra može da nosi više od 20 vazduhoplova
Indija napravila prvi domaći nosač aviona: "Vikrant" od 262 metra može da nosi više od 20 vazduhoplova - Copyright Tanjug/AP/Melton Antony

veličina teksta

Aa Aa

Indija je danas dobila prvi nosač aviona proizveden u domaćem brodogradilištu. Brod je nazvan "Vikrant", što na sankritu znači "moćni" ili "hrabri", dug je 262 metra i izgrađen je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje.

Indija već ima jedan nosač aviona – "Vikramaditja", koji je 2004. godine kupljen od Rusije.

Porinuću "Vikranta" je prisustvovao premijer Narendra Modi, u sklopu obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije od britanske vladavine. Modi je naglasio da se Indija svrstala među retke zemlje koje mogu da naprave nosač aviona.

Tanjug/Indian Navy via AP

 

 

"Vikrant" je najveći brod napravljen u Indiji, ima posadu od oko 1.600 ljudi i može da ponese 30 letelica, uključujući lovce i helikoptere. Procenjuje se da je izgradnja "Vikranta" koštala 2,5 milijardi dolara.

"Vikrant" će biti spreman za potpuno operativno delovanje do kraja sledeće godine, pošto se izvrše probna sletanja aviona MiG-29K, ruske proizvodnje. Indija planira da "Vikrant" nosi više od 20 novih aviona - francuskih "Rafala-M" ili američkih "F/A-18 Super Hornet".

Stariji nosač "Vikramaditja" je izgrađen u SSSR 1987. godine i plovio je pod nazivom "Admiral Gorškov", dok 1996. nije povučen iz upotrebe. Indija ga je 2004. kupila za više od 2,3 milijarde dolara, navodi AP. 

Komentari (0)

Svet