Fokus

Desetoro ubijenih u nizu napada nožem u Kanadi, napadači u bekstvu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

07:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje deset osoba je ubijeno, a 15 ranjeno u nizu napada nožem u starosedelačkoj zajednici i gradu u kanadskoj pokrajini Saskačevan, saopštila je policija.

Dvojica osumnjičenih za napade u retko naseljenoj starosedalačkoj zajednici su Dejmien Sanderson (31) i Majls Sanderson (30), koji su u bekstvu i smatraju se naoružanim i opasnim.

Žrtve su pronađene na 13 lokacija u Džejms Smit Kri Nejšnu, autohtonoj zajednici sa oko 2.000 stanovnika, i selu Veldon, severoistočno od Saskatuna, najvećeg grada pokrajine Saskačevan.

Građanima je rečeno da se nađe utočište, dok traje masovna potraga za osumnjičenima, prenosi BBC.

U Džejms Smit Kri Nejšnu, proglašena je vanredna situacija. Ovo je jedan od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u istoriji Kanade, ukazuje AP.

Kanadski premijer Džastin Trudo opisao je napad "užasnim i srceparajućim".

"Šokiran sam i razoren današnjim užasnim napadima. Odgovorni za današnje gnusne napade moraju biti privedeni pravdi", poručio je Trudo.

Lideri kanadskih starosedalaca su nagovestili da su napadi možda povezani sa drogom.

"Sa ovakvom destrukcijom se susrećemo kada se štetna droga nađe u našim zajednicama", saopštio je Savez suverenih starosedelaca iz Saskačevana.

Rojters citira lokalne medije, koji su naveli da je među 10 ubijenih i majka dva deteta.

"Jezivo je kako zatvor, droga i alkohol mogu da unište toliko života", kazao je Majkl Bret Barns, bivši partner ubijene žene.

Ubice još nisu uhvaćene, a britanska novinska agencija prenosi da su dvojica muškaraca primećena u crnom automobilu "nisan rog", na oko 320 kilometara južno od mesta gde su se dogodili napadi, u gradu Redžina, saopštila je policija.

"Izgleda da su neke žrtve ciljane, a neke su možda nasumične. Govoriti sada o motivu zločina je veoma teško", rekla je komandant pokrajinske policije Ronda Blekmur.

Nije isključeno i da ima još ranjenih, koji su se sami dovezli do okolnih bolnica, dodala je policija.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

05.09.2022 09:10

Zapazite ovo molim Vas: čovek šalje misije i robote u svemir, sprema se da šeta po mesecu, a na mnogim mestima ne može bez straha da šeta ulicama ulicama sopstvene planete. Može da opremi kuću svakakvim savremenim pogodnostima, a ne može da zaustavi sve veći problem raspadanja porodica. I može da stvori informacionu eru, a nije u stanju da pouči ljude da žive zajedno u miru. Čudno vreme zar ne? Šta Vi mislite zašto je svet tako haotičan?

Svet