Fokus

Rastu problemi zbog migranata u SAD: Bukti spor među državama zbog slanja miganata autobusima u Njujork i Vašington

Komentari

Autor: CNN, Foxnews

11/09/2022

-

22:08

Rastu problemi zbog migranata u SAD: Bukti spor među državama zbog slanja miganata autobusima u Njujork i Vašington
Rastu problemi zbog migranata u SAD: Bukti spor među državama zbog slanja miganata autobusima u Njujork i Vašington - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Genesis Figuroa i njen muž proveli su više od mesec dana putujući od Venecuele do granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, a iscrpljujuće putovanje prekinuto je samo nakratko kada je ona hospitalizovana sa upalom pluća u Gvatemali. Manje od nedelju dana otkako su pronašli sklonište u Igl Pasu u Teksasu, nakon što su prešli reku Rio Grande, krenuli su na još jedno putovanje u četvrtak ujutru, ovog puta u Distrikt Vašington, autobusom.

Oni su se tako našli među hiljadama migranata poslatih iz Teksasa u Vašington i Njujork ove godine po nalogu guvernera Teksasa Grega Abota, u nastojanju da istakne svoju kritiku imigracione politike Bajdenove administracije, piše CNN.

"Pre nego što smo počeli da prevozimo migrante do Njujorka, samo Teksas i Arizona su bili ti koji su nosili najveći deo haosa i problema koji sa sobom nose. Sada ostatak Amerike može tačno da razume šta se dešava", naveo je Abot u svom saopštenju.

Abot je u petak rekao da je država poslala više od 7.000 migranata autobusima u Vašington od aprila i više od 900 migranata u Njujork od 5. avgusta.

Sada se zbog ove odluke bune čelnici glavnog grada Vašingtona i Njujorka, ističući da su ti gradovi sada u problemu zbog slanja velikog broja ljudi.

Iz tog razloga, Brijan Nado, članica Saveta Distrikta Kolumbija, okrivila je guvernere Teksasa i Arizone za gradsku vanrednu situaciju sa migrantima. Govoreći o situaciji o podršci migrantima sa gradonačelnicom Vašingtona Mjuriel Bauser, Nado je u četvrtak rekla da gradski sistemi nisu postavljeni da služe migrantima koji i dalje stižu u grad iz južnih država, prenosi Foks njuz.

profimedia

 

"Dakle, rečeno je, ali vredi ponoviti, da su guverneri Teksasa i Arizone stvorili ovu krizu. Ni Savezna vlada nije pojačala pomoć Distriktu Kolumbija. Dakle, mi ćemo, zajedno sa našim regionalnim partnerima, uraditi ono što smo uvek radili. Iskoristićemo priliku. Učili smo od pograničnih gradova, kao što su El Paso i Braunsvil. I, na mnogo načina, guverneri Teksasa i Arizone su nas pretvorili u pogranični grad", navela je Nado.

Kako navodi, nije izvesno koliko dugo će trajati masovni dolasci migranata. Gradonačelnica Vašingtona, piše Foks njuz, proglasila je vanredno stanje, izdvajajući sredstva za smeštaj migranata, kao i stvaranje Kancelarije za migrantske usluge.

"Bez obzira na savezni odgovor , koji mislim da ima nedostataka, Distrikt Kolumbija nastaviće da radi sa partnerima kako bi unapredio ono što nam je potrebno i osigurao da naši sistemi ne budu slomljeni krizom koju svakako nismo izazvali mi", dodala je gradonačelnica Bauser.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams takođe je optužio Abota da je migrante terao u autobuse, što je guverner negirao.

Migranti žele dalje iz Teksasa

Ipak, mnogi poput pomenute Figeroe, rado napuštaju Teksas. Autobusi se zaustavljaju u nekoliko gradova na putu ka severoistoku, omogućavajući migrantima da se iskrcaju kako bi se ponovo spojili sa prijateljima i porodicom na drugim lokacijama. U Vašingtonu, Figueroa i njen muž će se sastati sa svojim prijateljima.

Međutim, zvaničnici u Njujorku su ukazali na uslove putovanja, rekavši da su migranti koji stižu tim autobusima gladni, žedni i "često bolesni", piše Si-En-En.

"Toliko smo dugo na putu da nam ne smeta još dva ili tri dana", izjavila je Genesis Figueroa (28)"

Kada stigne tamo, rekla je Figueroa za Si-En-En, nada se da će moći da nađe posao za kuvarice, čistačice ili u kancelariji, kako bi mogla da izdržava svoju porodicu.

profimedia

 

Ni rođacima Luis Pulido i Ajner Garido, koji su proveli šest nedelja putujući od Venecuele do Teksasa, ne smeta ovo putovanje.  Međutim, Pulidov mlađi brat nije stigao u SAD sa njima. Nestao je kada je grupa preplivala Rio Grande. Zvaničnici skloništa u Teksasu rekli su Pulidu da su pronašli telo njegovog brata koji se udavio.

Ali oni su stigli do Teksasa i odlučni su da nastave sa svojim planovima. Oni će se ukrcati u autobus za Vašington i izaći će pre svog odredišta, u Kentakiju, gde će ih čekati rođaci.

"Oni žele da idu autobusima dalje. Niko nije primoran.", rekla je Valerija Viler, izvršna direktorka neprofitne organizacije koja služi graničnoj zajednici u Igl Pasu, "Mission: Border Hope".

Prošle nedelje, gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bauzer obnovila je zahtev Nacionalnoj gardi da pomogne u tekućem dolasku migranata, nakon što je prethodni zahtev odbijen. Njena kancelarija je saopštila da je grad stigao do "prelomne tačke".

Kancelarija gradonačelnika je takođe zatražila da se "prikladna lokacija" u toj oblasti pretvori u centar za prijem migranata, rekavši da je regionalni centar dobrodošlice u Merilendu spreman, preneo je Si-En-En.

 

Komentari (0)

Svet