Fokus

Artemis 1 će još morati da pričeka do lansiranja na Mesec

Komentari

Autor: Space.com

11/09/2022

-

23:10

Artemis 1 će još morati da pričeka do lansiranja na Mesec
Artemis 1 će još morati da pričeka do lansiranja na Mesec - Copyright Screenshot/Youtube/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Raketa Space Launch Sistem (SLS) trenutno se nalazi u svemirskom centru "Kenedi" na Floridi gde timovi rade na otklanjanju kvara zbog kog je otkazano poletanje rakete na Mesec.

Radovi na popravci imaju za cilj zatvaranje curenja vodoničnog goriva u liniji od 8 inča koja vodi u jezgro 32-spratne SLS rakete. To curenje je primoralo NASA-u da odustane od pokušaja lansiranja Artemisa 3. septembra ove godine, što bi bio prvi probni let bez posade koji bi kasnije imao zadatak da vrati astronaute na Mesec.

Tanjug/AP/John Raoux

 

Pošto su radovi na popravci završeni, NASA se sada priprema za test punjenja goriva kako bi proverila da li je curenje vodonika iz rakete zaista otklonjeno. Taj test bi mogao da se desi već u subotu, 17. septembra, i napuniće raketu visoku 98 metara sa 736.000 galona tečnog vodonika i tečnog kiseonika koji su joj potrebni za lansiranje, saopštila je NASA.

Zvaničnici NASA za sada imaju dva datuma u opticaju kada je u pitanju lansiranje rakete, 23. ili 27. septembar, a sve zavisi od brzine otklanjanja nedostataka oko curenja goriva. 

Poslednji test punjenja će omogućiti NASA da izvrši takozvani "kick-start test ispuštanja goriva" na četiri glavna motora SLS rakete. Taj test je dizajniran da ohladi motore do temperature od minus 420 stepeni Farenhajta (minus 251 stepen Celzijusa) kako bi ih pripremio za njihovo super-hlađeno gorivo.

Agencija nije bila u mogućnosti da izvrši taj test tokom prva dva pokušaja lansiranja Artemis 1. 

"Timovi će potvrditi da je curenje popravljeno, a takođe će obaviti test pritiska pri ispuštanju goriva i pokretanju rakete koji će potvrditi hardverski i softverski sistem na zemlji i na letu", rekli su zvaničnici NASA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet