Fokus

Smrt palestinskog opozicionara izazvala proteste na ulicama, porodica tvrdi da ga je policija pretukla

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

24/06/2021

-

23:10

Smrt palestinskog opozicionara izazvala proteste na ulicama, porodica tvrdi da ga je policija pretukla
Smrt palestinskog opozicionara izazvala proteste na ulicama, porodica tvrdi da ga je policija pretukla - Copyright Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski kandidat za parlamentarne izbore Nizar Banat, koji je bio oštar kritičar Palestinske narodne samouprave (PA), preminuo je nakon što su ga uhapsile snage bezbednosti PA, saopštila je njegova porodica.

Inače, Palestinska narodna samouprava kontroliše okupiranu Zapadnu obalu, a Banatova porodica je izjavila da je on pretučen prilikom hapšenja, i da je zato preminuo.

Nakon njegove smrti na stotine palestinaca izašto je na ulice kako bi protestovali protiv brutalnosti PA, a neki su čak i palili gume i blokirali puteve, pa je došlo do direktnog okršaja demonstranata i snaga bezbednosti.

Doktor Samir Abu Zarur, forenzički patolog Nezavisne komisije za ljudska prava koji je prisustvovao obdukciji, rekao je da Banat nije preminuo prirodnim putem, isključivši mogućnost infarkta ili moždanog udara.

Sa druge strane, guverner grada imenovan od strane PA, saopštio je samo da je Banat preminuo kada mu se zdravstveno stanje narušilo nakon hapšenja, ali nije naveo konkretan uzrok smrti.

Banat je bio poznati društveni aktivista, koji je često optuživao PA za korupciju, a od međunarodne zajednice je tražio da im se ukine pomoć jer "krše ljudska prava".

Ranije ove nedelje, PA je privela još jednog istaknutog aktivistu i zadržala ga tokom noći, nakon što ih je kritikovao na Fejsbuku.

Komentari (0)

Svet