Fokus

Dvojica lidera "oči u oči": Putin i Si se sastali u Uzbekistanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

13:34

Dvojica lidera "oči u oči": Putin i Si se sastali u Uzbekistanu
Dvojica lidera "oči u oči": Putin i Si se sastali u Uzbekistanu - Copyright Tanjug AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Uzbekistanu, što njihov prvi sastanak od početka ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Si, na svom prvom putovanju van Kine od početka pandemije koronavirusa, sastao se sa Putinom u Samarkandu na putu svile u Uzbekistanu, gde obojica lidera pisustvuju samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Na sastanku se Putin Siju zahvalio na izbalansiranoj poziciji Kine kada je u pitanju rat u Ukrajini, i osudio "pokušaje za stvaranje unipolarnog sveta". On je, međutim, istakao i da razume to što Peking ima "pitanja i zabrinutosti" u vezi sa sukobom.

Kina je odbila da kritikuje rusku akciju u Ukrajini i osudila sankcije Zapada Moskvi, a Rusija je snažno podržala Peking usred tenzija sa SAD koje su došle kao posledica nedavne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Govoreći o tenzijama između Kine i SAD, Putin je rekao da "Moskva planira čvrsto da podrži princip 'Jedne Kine'", kao i da "osuđuje provokacije SAD i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu".

Kineski lider istakao je da njih dvojica, "u kontekstu globalne pandemije, nastavljaju da održavaju efikasne strateške kontakte, posebno putem telefonskih razgovora".

"Suočeni sa kolosalnim globalnim promenama koje su bez presedana, spremni smo sa našim ruskim kolegama da damo primer odgovornih svetskih sila i odigramo vodeću ulogu u donošenju stabilnosti i pozitivne energije u svet", rekao je Si.

Šta dobija Moskva, a šta Peking?

Prednosti sastanka za Rusiju su same po sebi očigledne - Vladimiru Putinu će dobro doći da bude viđen kako se sastaje sa velikim svetskim liderima. Pored toga, Rusi se nadaju i da će se izboriti sa međunarodnim sankcijama koje su teško pogodile njihovu ekonomiju, i da će uspostaviti nova tržišta za ruske proizvode, ili pronaći nove dobavljače za robu koju više ne mogu da uvoze iz EU.

Kada je u pitanju Kina, bar na prvi pogled, čini se da ima više rizika od potencijalne dobiti od saradnje sa Rusijom. Međutim, u interesu Pekinga nije da Rusija potpuno propadne, rekao je rekao je za Euronews Mikael Vigel, direktor istraživanja na Finskom institutu za međunarodne poslove i stručnjak za ruske i kineske strategije, istakavši da se "kineski predsednik boji da njegova zemlja ne ostane usamljena".

"Si Đinping je zabrinut da će Kina sada ostati sama. Ako se međunarodni sistem kreće ka demokratijama nasuprot autokratijama, onda će Kini trebati Rusija", dodao je Vigel.

Pred Kinom je, međutim, delikatan zadatak - Peking mora "hodati po žici" tako što će ispitati pažljivo koliko sme da podrži Rusiju, a da zauzvrat ne izazove sankcije Zapada.

"To je rizik koji koji Si Đinping sada preuzima - možemo pretpostaviti da će SAD početi žešće da sankcionišu Kinu ako se previše približi Rusiji", smatra Vigel.

Putin: Moguće je snabdevanje Pakistana gasom iz Rusije

Nakon sastanka sa pakistanskim premijerom, Putin je istakao da je ta zemlja "jedan od najvažnijih partnera Rusije u jugoistočnoj Aziji i Aziji uopšte", ali je izrazio i saučešće zbog smrti velikog broja ljudi u poplavama saopšteno je iz kabineta ruskog predsednika.

On je istakao da su "isporuke ruskog gasa u Pakistan moguće", kao i da je deo infrastrukture za to već izgrađen.

 "Ovo je takozvani Pakistanski tok. Reč je o stvaranju neophodne infrastrukture za snabdevanje tečnim prirodnim gasom. Govorimo o snabdevanju Pakistana gasom iz Rusije i to je moguće, imajući u vidu da je deo infrastrukture već stvoren kroz Rusiju, Kazahstan i Uzbekistan. Moramo da rešimo pitanje sa Avganistanom“, rekao je Putin, navodeći da je reč o političkoj stabilnosti u toj zemlji.

Zaključak sastanka Putina sa iranskim kolegom Ibrahimom Raisijem na marginama samita, jeste da je rad na novom velikom sporazumu između Rusije i Irana u završnoj fazi, i da će taj dokument označtie prelazak odnosa dve zemlje na nivo strateškog partnerstva,

Putin je najavio i da će sledeće nedelje u Iran otputovati ruska poslovna delegacija u kojoj cće biti predstavnici oko 80 kompanija, prenosi RIA Novosti. Dodao je da se odnosi između Rusije i Irana se razvijaju na svim poljima i istakao da je trgovinski promet prošle godine povećan za 81 odsto, a u prvih pet meseci ove godine za još 30 odsto.

Tanjug AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin sa liderom Uzbekistana

Takođe, on se sastao i sa liderima Uzbekistana, Turkmenistana, i Kirgistana. Nakon ovih razgovora iz Kremlja je soapšteno kako Rusija smatra pozitivnim nastavak saradnje sa tim zemljama, kao i da će nastaviti da im pruža neophodnu ekonomsku pomoć.

Si pozvao Tadžikistan na veću saradnju

Kineski lider Si Đinping takođe prisustvuje samitu u Samarkandu, što je njegovo prvo putovanje van zemlje od izbijanja pandemije koronavirusa. On se sastao sa predsednicima Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgistana, prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Prilikom sastanka sa tadžikistanskim kolegom Emomalijem Ramonom, Si je istakao da je neophodna veća saradnja dveju zemalja, zbog toga što se "dešavaju kopmlikovane promene u međunarodnim i regionalnim situacijama".

Slično je istakao i nakon razgovora sa predsednikom Turkmenistana, uz naglasak da bi dve zemlje trebalo da povećaju saradnju kada je u pitanju trgovina energentima - posebno prirodnim gasom, na dobrobit i jedne i druge ekonomije.

Tanjug AP/Uzbekistan President press-service via AP

Si Đinping po dolasku u Samarkand

Prilikom satanka sa predsednikom Kirgistana Sadirom Žaparovom, Si je istakao da je "Kina bila, i da će uvek biti, pouzdan partner i prijatelj te zemlje", i dodao da su, na februarskom sastanku, njih dvojica postigli mnoge važne dogovore, prenosi Sinhua.

"Kina čvrsto podržava Kirgistan u samostalnom izboru sopstvenog puta razvoja i očuvanju nacionalne nezavisnosti, suvereniteta i bezbednosti", rekao je Si, dodajući da se "Kina protivi bilo kakvim spoljnim silama koje se mešaju u unutrašnje stvari Kirgistana pod bilo kojim izgovorom".

Komentari (0)

Svet