Fokus

"Problem za koji Peking želi da nestane": Putin i Si sedaju za isti sto, Rusiji je Kina potrebna više nego ikada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

15/09/2022

-

11:09

"Problem za koji Peking želi da nestane": Putin i Si sedaju za isti sto, Rusiji je Kina potrebna više nego ikada
"Problem za koji Peking želi da nestane": Putin i Si sedaju za isti sto, Rusiji je Kina potrebna više nego ikada - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i Kine Si Đinpinga, od kada je najavljen, izaziva veliku pažnju u medijima. To će biti prvi put da se dvojica lidera sastaju "oči u oči" i to na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu. Međutim, nakon najnovijih dešavanja na frontu u Ukrajini, sastanak bi mogao da dobije novu dimenziju.

Stručnjaci sada ističu da će nakon uspeha ukrajinske kontraofanzive o kojem se govori prethodnih dana, Putinu verovatno više nego ikada biti potrebna podrška Kine. 

Njih dvojica su se poslednji put sastali u Pekingu, na otvaranju zimskih Olimpiijskih igara, nekoliko nedelja pre početka rata u Ukrajini. Tada su proglasili da među Rusijom i Kinom vlada "neograničeno prijateljstvo". Novi sastanak Putina i Sija označiće samo poslednji u nizu signala sve toplijih odnosa između Rusije i Kine, dok se obe zemlje suočavaju sa ekonomskim posledicama sankcija koje su im uvele zapadne zemlje, a pre svega Sjedinjene Američke Države. 

Dvojica predsednika imaju mnogo zajedničkih tema o kojima mogu da razgovaraju, od potencijalne dublje ekonomske saradnje jer je Rusiji zapadno tržište sve više zatvoreno, do trgovine energentima ili oružjem.

Šta će biti glavne teme?

Kineski predsednik Si Ðinping doputovao je u državnu posetu Kazahstanu, nakon koje putuje u Uzbekistan na sastanak s Putinom. To je Sijevo prvo putovanje u drugu državu, otkako je Kina zatvorila svoje granice zbog kovida, prenosi Rojters.

Imajući u vidu dešavanja u svetu, tema broj jedan mogao bi da bude upravo rat u Ukrajini,  jer su sve češći izveštaji o tome kako Rusija polako ostaje bez arsenala modernog oružja, jer rat u Ukrajini traje duže nego što je prvobitno planirano.

O bliskim odnosima Pekinga i Moskve, između ostalog, svedoče i vojne vežbe "Vostok 2022" koje su nedavno održane na istoku Rusije, a u kojima je i Kina učestvovala kao glavni partner. Kako piše u novom izveštaju američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), "odluka Kine da se taktički svrsta na rusku stranu uprkos njenoj invaziji na Ukrajinu, obnavlja strahove od rusko-kineskog vojnog saveza".

Jedna od autorki istraživanja CSIS, Boni Lin, istakla je da je vojna povezanost zapravo samo rezultat generalne političke povezanosti dvaju zemalja, i da bismo mogli očekivati još zajedničkih vojnih vežbi u budućnosti. Međutim, ona dodaje da postoje i određene "nesuglasice" u odnosima.

"Od ovog sastanka Putina i Sija očekujem reprizu onog pred Olimpijske igre u Pekingu - puno vatrenih reči u priči o črvrstoj alijansi, ali malo toga na praktičnom planu", rekao je ranije za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put.

Tanjug/AP/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool

 

Osim trgovine oružjem, jedna od tema će svakako biti i potencijalne dublje ekonomske saradnje jer je Rusiji zapadno tržište sve više zatvoreno, a onda i trgovina energentima.

Najstrože ekonomske sankcije zapadnih zemalja su mahom usmerene na ruske energente, a u Evropskoj uniji i dalje traje rasprava o tome koje bi još mere mogle da se donesu tako da se našteti ruskoj ekonomiji, a da se dodatno ne ugrozi energetska bezbednost Evrope, zbog toga što postoji dosta zemalja koje su zavisne od Rusije u pogledu gasa ili nafte.

Putinu potrebna podrška više nego ikad?

Međutim, kako piše CNN, eksperti navode da će Putin verovatno više nego ikada računati na Peking nakon svojih neuspeha na frontu u Ukrajini.

"Rusija se oslanja na Kinu da pokaže svetu da je njihova snažna veza simbol neuspešne međunarodne izolacije, uprkos oštrim zapadnim sankcijama", rekla je Velina Čakarova, direktorka Austrijskog instituta za evropsku i bezbednosnu politiku u Beču.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

Ona je navela da je za Moskvu važna podrška Pekiga u trenutku posebno kada je u pitanju protivljenje EU.

"Podrška Kine pomaže Moskvi da širi ruske narative, kao što je optuživanje da su EU sankcije krive za prehrambenu krizu, okrivljavanje NATO-a za početak rata. To stvara zajednički imenitelj: nezadovoljstvo Zapadom koji predvode SAD i pozitivan argument za bliže veze sa Kinom", rekla je Čakarova, prenosi CNN.

Naime, Rusija je proteklih dana govorila o podršci Kine, a prošle nedelje, glavni kineski zakonodavac Li Džanšu sastao se u Moskvi sa predsednikom ruske Državne dume i drugim ruskim poslanicima.

Kako je saopšteno iz Dume, Li je rekao da "Kina razume i podržava Rusiju u pitanjima koja predstavljaju njene vitalne interese, posebno u vezi sa situacijom u Ukrajini… Vidimo da Sjedinjene Države i njeni saveznici u NATO-u ozbiljno proširuju svoje prisustvo u blizini ruskih granica ugrožavajući nacionalnu bezbednost i živote ruskih građana".

Ipak, ovakve poruke nisu iznete u saopštenju Kine nakon sastanak, pa je pitanje koliko je tačno Kina formalno spremna da podrži Rusiju, pošto njena invazija na Ukrajinu ne pokazuje znake kraja.

Tanjug AP/Yin Bogu/Xinhua via AP

 

"Očigledno je da Kina ne želi da se Rusija raspadne i da bi u idealnom svetu preuzela stabilno Putinovo vođstvo u odnosu na bilo šta drugo", rekla je Keri Braun, profesor kineskih studija na Kings koledžu u Londonu.

On je dodao da bi Ukrajina mogla da postane "problem za koji bi Peking radije želeo da nestane. Kina ne veruje NATO-u i Zapadu, ali to ne znači da je ona najbolji prijatelj Rusije. Kina je u krajnjoj liniji sebična, a ova nestabilnost ne pomaže Kini ni na koji očigledan način".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet