Fokus

Si poručio Putinu: Peking zauzima nezavistan stav o Ukrajini, uzimajući u obzir činjenice i istorijsku realnost

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

15:03

Si poručio Putinu: Peking zauzima nezavistan stav o Ukrajini, uzimajući u obzir činjenice i istorijsku realnost
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Paulin, Sputnik, Li Xueren/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom današnjeg telefonskog razgovora, da sve strane treba da rade na rešavanju krize u Ukrajini "na odgovoran način", izvestila je kineska državna televizija CCTV.

Kako je rekao Si, kineske vlasti spremne su da pruže podršku Rusiji za rešavanje ključnih pitanja u vezi sa zaštitom suvereniteta i nacionalne bezbednosti, prenosi agencija TASS.

"Kina je spremna za bližu stratešku saradnju sa Rusijom, spremna da pruži međusobnu podršku uzimajući u obzir ključne interese obe strane u pogledu suvereniteta i nacionalne bezbednosti", poručio je kineski lider.

Tokom razgovora, predsednik Kine je ponovio spremnost države da pomogne u rešavanju situacije u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

"Kina je spremna da nastavi da igra svoju konstruktivnu ulogu", poručio je Si tokom razgovora sa ruskim predsednikom.

Kako je objasnio kineski lider, Peking zauzima nezavisan stav o ukrajinskom pitanju, "uzimajući u obzir činjenice i istorijsku realnost".

"Aktivno doprinosimo očuvanju mira u svetskim razmerama. Isto tako, doprinosimo održavanju stabilnog ekonomskog poretka u svetu", poručio je Si.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je potvrdio da su Putin i Si razgovarali, iako nije komentarisao o čemu je tokom razgovora bilo reči, preneo je Sputnjik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet