Fokus

Razgovarali predstavnici Kirgistana i Tadžikistana, dogovoren prekid vatre na zajedničkoj granici

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

08:51

Razgovarali predstavnici Kirgistana i Tadžikistana, dogovoren prekid vatre na zajedničkoj granici
Kirgistan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Kirgistana i Tadžikistana razgovarali su danas i dogovorili se da prekinu sukobe na zajedničkoj granici dok traju pregovori dve strane, saopštile su kirgistanske vlasti, a prenosi TAS.

Dogovoreno je da tokom prekida vatre, koje počinje danas od 10.00 časova po lokalnom vremenu, predstavnici dve granične službe održe sastanak, navodi ruska agencija.

Kirgistan je prethodno saopštio da su tadžikistanske snage ponovo otvorile vatru na nekoliko njenih graničnih ispostava nakon kratkog sukoba ove nedelje, što je nova eskalacija tenzija između dve države, preneo je Rojters.

Kirgistanske trupe su uzvratile vatru tokom ovih incidenata koji su se dešavali duž cele granice, saopštila je granična služba.

Tadžikistan je u svom saopštenju optužio kirgistanske snage da su „teškim naoružanjem“ granatirale jedan od njegovih graničnih ispostava i sedam sela. Jedan civil je ubijen, a troje je povređeno, saopštile su vlasti u tadžikistanskom gradu Isfara.

AP/Vladimir Voronin

 

Predsednik Kirgistana Sadir Žaparov i predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon učestvuju na regionalnom bezbednosnom samitu Šangajske organizacije za saradnju koji se održava 15. i 16.septembra u Uzbekistanu.

Kirgistanske i tadžikistanske snage i u sredu su razmenile vatru, posle graničnog spora između dve centralnoazijske države i tom prilikom jedan tadžikistanski graničar je ubijen, a dvojica su povređena, potvrdili su zvaničnici obe strane, preneo je Rojters.

U obe države su stacionirane ruske vojne baze, a Biškek i Dušanbe održavaju bliske veze sa Moskvom, koja je pozvala na prekid neprijateljstava tokom ove nedelje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet