Fokus

Peskov: Rusija i Kina ne pretenduju da vladaju celim svetom

Komentari

Autor: TAS S

18/09/2022

-

17:33

Peskov: Rusija i Kina ne pretenduju da vladaju celim svetom
Dmitrij Peskov - Copyright AP/ Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ni Moskva, ni Peking ne žele da vladaju svetom, za razliku od nekih drugih zemalja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"U implementaciji svojih bilateralnih odnosa, Rusija i Kina ne polažu pravo da vladaju celim svetom. Međutim, znamo da neke druge zemlje imaju tu tendenciju", rekao je on u nedelju za ruski kanal "Rusija 1"

Mosva i Peking takođe imaju "apsolutnu sličnost" u svojim stavovima u vezi sa "svim vrstama provokativnih akcija" SAD, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina. On je dodao da obe zemlje smatraju da je "destabilizujuće ponašanje Vašingtona neprihvatljivo", prenosi TAS S.

Ova primedba dolazi samo nekoliko dana nakon što se Putin sastao sa svojim kineskim kolegom Sijem Đinpingom u uzbekistanskom Samarkandu u okviru samita Šangajske organizacije za saradnju prošle nedelje.

Šef ruske države je rekao da Moskva "veoma ceni uravnoteženu poziciju Kine u ukrajinskoj krizi", dodajući da Kremlj "razume zabrinutost Kine".

Predsednik Si je zauzvrat zahvalio Moskvi na njenom stavu po pitanju Tajvana - što je očigledno referenca na rusku osudu posete predsednice Predstavničnog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu prošlog meseca.

Za razliku od većine zapadnih zemalja, Kina nije uvela sankcije Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, održavajući dobar odnos sa Moskvom.

Komentari (0)

Svet