Fokus

Bil Klinton: Širenje NATO-a nije krivo za rusku invaziju na Ukrajinu

Komentari

Autor: Politico, CNN

18/09/2022

-

19:20

Bil Klinton: Širenje NATO-a nije krivo za rusku invaziju na Ukrajinu
Bil Klinton: Širenje NATO-a nije krivo za rusku invaziju na Ukrajinu - Copyright EPA/Itar-Tass

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Bil Klinton odbacio je ideju da se za rusku invaziju na Ukrajinu može okriviti širenje NATO-a koje je počelo tokom njegovog predsedavanja.

"Mislim da smo uradili pravu stvar u pravo vreme. A da to nismo uradili, ova kriza bi mogla da dođe i ranije", rekao je on gostujući u emisiji "Fareed Zakaria GPS" na CNN-u.

Kritičari tvrde da je kontinuirano zadiranje na granice Rusije od strane NATO-a navelo ruskog predsednika Vladimira Putina da uzvrati invazijom na Ukrajinu ili da povrati deo izgubljene ruske imperije ili čak da pokaže da Rusija nije slaba država koju bi Zapad mogao lako da zaplaši, prenosi Politico.

Klinton je rekao da Putin "nije krio mišljenje da je raspad SSSR-a velika tragedija".

Bivši predsednik je rekao da SAD i NATO nikada nisu nameravale da ugroze Rusiju i da narodi istočne Evrope "imaju pravo da žive u bezbednosti nakon decenija pod dominacijom Rusije".

"Kada sam uradio ono što sam uradio, ponudio sam Rusiji ne samo posebno partnerstvo sa NATO-om, već i izglede za eventualno članstvo u NATO-u, tvrdeći da će naši najveći bezbednosni problemi u budućnosti dolaziti od nedržavnih aktera, ili iz autoritarnih država koje prodaju hemijske, biološke i nuklearne kapacitete terorističkim grupama, i da to treba da uradimo zajedno"

Izbori 1992. na kojima je Klinton pobedio došli su nakon završetka Hladnog rata. Narodi istočne Evrope odbacili su decenije komunizma 1989. godine, a predsednik Rusije Mihail Gorbačov raspustio je SSSR 1991. godine.

Tokom Klintonovog predsedavanja NATO-u su pristupile Češka, Mađarska i Poljska, a 2004. godine Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

 

Komentari (1)

Драган

19.09.2022 12:41

Не него су Руси требали чекати као што су чекали Барбаросу, да ви све припремите за напад на Русију и нападнете, овог пута преко Украјинаца и Пољака, којима би се касније под неким лажним изговором придружио и отатак НАТО пакта, па да их опет изгине 25 милиона.

Svet