Fokus

Širom Irana i danas demonstracije zbog smrti Maše Amini: Građani zahtevaju raspuštanje "hidžab policije"

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

19/09/2022

-

20:18

Širom Irana i danas demonstracije zbog smrti Maše Amini: Građani zahtevaju raspuštanje "hidžab policije"
Širom Irana i danas demonstracije zbog smrti Maše Amini: Građani zahtevaju raspuštanje "hidžab policije" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Teheranu su i danas održane demonstracije zbog smrti 22-ogodišnje Maše Amini koja je preminula nakon što je privela policija zadužena za striktno poštovanje obaveze nošenja hidžaba, javlja AP.

Na protestu su se okupili studenti koji traže istragu povodom smrti Amini i raspuštanje policije zadužene za poštovanje hidžaba.

Demonstranti su uzvikivali: "Smrt diktatoru" i oštetili su jedno policijsko vozilo, potvrdio je anonimni izvor za AP.

Protesti su treći dan zaredom održani i u gradovima u provinciji Kurdistan na zapadu Irana, kao i u gradu Raštu na severu i na univerzitetu u centralnom gradu Isfahanu. U iračkom kurdskom gradu Sulejmanija iranski Kurdi organizovali su marš u parku zbog ubistva Amini.

Podsetimo, Maša Amini je nakon hapšenja u Teheranu pala u komu i preminula.

Iranska policija nazvala je smrt devojke Maše Amini "nesrećnim slučajem" i dodala da ne želi da se tako nešto ponovi, objavila je danas poluzvanična novinska agencija Fars. Prethodno je saopštila da je Amini preminula od srčanog udara, dok njena porodica negirala da je imala zdravstvene probleme.

SAD traže odgovornost za smrt Amini

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće izjavio je danas da SAD traže odgovornost za smrt Iranke Maše Amini.

"Smrt Maše Amini nakon povreda zadobijenih dok je bila u policijskom pritvoru zbog nošenja ''neprikladnog'' hidžaba je užasna i ogromna povreda ljudskih prava", rekao je američki zvaničnik, preneo je Rojters.

On je istakao da su misli SAD uz Mašinu porodicu i njene bližnje.

"Žene u Iranu treba da imaju pravo da nose šta žele, bez nasilja ili uznemiravanja. Iran mora da prekine upotrebu nasilja nad ženama koje žele da ostvare svoje osnovne slobode", rekao je američki zvaničnik.

On je naglasio da se mora utvrditi odgovornost za smrt Amini.

Amnesty International smrt nazvao sumnjivom

Dvadesetdvogodišnja Maša Amini preminula je u petak, četiri dana nakon što su svedoci optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli. Međutim, policija je negirala pisanja na društvenim medijima da je Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama, preneo je Rojters.

Uhapšena je u Teheranu, u koji je došla da poseti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba. Policija je saopštila da je Amini umrla od "iznenadnog" srčanog udara nakon što je privedena, a njena porodica i grupe za ljudska prava zahtevaju hitnu istragu.

Smrt Maše Amani pokrenula je proteste u Teheranu i Sakezu, a oni koji su prisustvovali sahrani uzvikivali su "smrt diktatoru", misleći na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, prenosi The National. Neki demonstranti su marširali i prema kancelariji lokalnog guvernera, što se može videti na video-snimcima koje je verifikovala persijska služba BBC.

Takođe, izvestan broj žena skinuo je svoje marame u znak protesta zbog strogih pravila nošenja hidžaba zbog kojih je Maša Amini uhapšena. Policija je na proteste odgovorila ispaljivanjem suzavca na demonstrante i hapšenjem nekih pojedinaca koji su marširali prema kancelariji lokalnog guvernera, navodi BBC News. Bilo je izveštaja o povređenima, javila je agencija.

profimedia

 

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International je u petak saopštila da "okolnosti koje su dovele do sumnjive smrti dvadesetdvogodišnjakinje, uključujući navode o mučenju i drugom zlostavljanju u pritvoru, moraju biti krivično istražene".

"Takozvana 'moralna policija' u Teheranu ju je proizvoljno uhapsila tri dana pre njene smrti dok je sprovodila uvredljive, ponižavajuće i diskriminatorne zaokne o prinudnom pokrivanju. Svi odgovorni policajci i zvaničnici moraju se suočiti sa pravdom", naveli su iz organizacije. Iranske vlasti su pokrenule istragu o njenoj smrti.

Prema Šerijatskom zakonu, žene su u obavezi da pokriju kosu i da nose široku odeću koja prekriva celo telo. Svako ko krši zakon suočava se sa javnim prezirom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

U Iranu je obavezno nošenje hidžaba od Islamske revolucije 1979. godine, a poslednjih nedelja iranska vlada se obračunava sa ženama koje se ne pridržavaju tog pravila, navodi RFE/RL. Međutim, prethodnih meseci, aktivisti su pozvali žene da skinu veo, uprkos pretnji oštrim kaznama prema onima koji ispoljavaju "nemoralno ponašanje".

Komentari (0)

Svet