Fokus

SZO: Bolje da bogate zemlje doniraju vakcine Kovaksu nego što vakcinišu decu

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

15:41

SZO: Bolje da bogate zemlje doniraju vakcine Kovaksu nego što vakcinišu decu
SZO: Bolje da bogate zemlje doniraju vakcine Kovaksu nego što vakcinišu decu - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da bi bogate zemlje trebalo da doniraju vakcine Kovaks programu, umesto što vakcinišu decu.

"Razumem zašto neke zemlje žele da vakcinišu decu i adolescente, ali sada ih pozivam da preispitaju tu odluku i umesto toga doniraju vakcine Kovaksu", izjavio je Gebrejesus na današnjoj konferenciji za medije .

U zemljama sa niskim i nižim srednjim dohotkom nema dovoljno vakcina protiv virusa korona ni za medicinske radnike, ni za ljude u bolnicama kojima su hitno neophodne, ocenjuje.

"Trenutno, samo 0,3% vakcina odlazi u zemlje sa niskim prihodima, i slaba raspodela vakcina nije efikasna strategija za borbu protiv smrtonosnog virusa", dodao je Gebrejesus.

Indija i dalje najviše brine Svetsku zdravstvenu organizaciju, iako su reagovali, poslavši im na hiljade boca sa kiseonikom, šatora za terenske bolnice i maski i drugih medicinskih potrepština, kaže direktor SZO.

"Ali nije samo Indija ta koja ima hitne potrebe. Nepal, Šri Lanka, Vijetnam, Kambodža, Tajland i Egipat samo su neke od zemalja koje se suočavaju sa skokovima zaraženih. Neke države u Severnoj i Južnoj Americi i dalje imaju veliki broj slučajeva, a ovaj region je činio 40 odsto svih smrtnih slučajeva od kovida 19 prošle nedelje", ističe Gebrejesus.

Komentari (0)

Svet