Fokus

Protesti koje su pokrenule žene u Iranu ne jenjavaju: "Iranke vrlo srčane, ne iznenađuje njihova hrabrost"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2022

-

17:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo dve nedelje ne smiruju se protesti građana u Iranu koji su otpočeli nakon smrti Mahse Amini, devojke koja je preminula kada je upala u komu, pošto ju je uhapsila iranska moralna policija zbog nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba. Demonstracije su inicirale upravo žene, a upućeni kažu da hrabrost Iranki da protestuju uprkos tome što policija koristi bojevu municiju i suzavac, nije iznenađujuća.

Autorka knjige i bloga "Umetnost putovanja" i dugogodišnja saradnica Kulturnog centra Irana u Beogradu Ivana Dukčević za Euronews Srbija kaže da su Iranke vrlo srčane i spremne da protestuju i da čak i njihovi supružnici kažu da su mnogo srčanije od njih.

"Veliki broj Iranki je visoko obrazovan, i one od dolaska Homeinija na vlast, nemaju pravo glasa. Sva ostala prava praktično imaju osim ovih zbog kojih sada protestuju, a to su prava na to da ne moraju da nose hidžab", navodi sagovornica Euronews Srbija.

Euronews

Proteste je iniciralo to što je devojka koja je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima imala samo 22 godine, rekao je za Euronews Srbija Mirko Dautović, analitičar međunarodnih odnosa.

"Od dolaska novog predsednika zabeležen je ogroman skok privođenja žena", kaže on i dodaje da je ovaj slučaj izazvao nezadovoljstvo žena jer iransko društvo nikada u potpunosti nije pristalo da nosi hidžab.

Dautović dodaje da je od Islamske revolucije 1979. godine bilo pokušaja da se veo odmah uvede, ali da su se desile velike demonstracije, dok Dukčević dodaje da se ovo pravilo prvo uvedeno u javne ustanove.

"To je prosto bilo jako tiho najavljeno i tek posle dve godine je preko noći rečeno da sve žene moraju da nose hidžabe, da pokrivaju kosu i da moraju da nose dugačke rukave i dugačke nogavice. Do tada u vreme Reze Pahlavija toga nije bilo, mada i tu postoji jedna predistorija. Homeini ne bi uopšte došao na vlast da režim Reze Pahlavija nije bio tako surov kao što je bio", objašnjava ona.

Dukčević, koja je i dobitnica nagrade za promociju persijske kulture u Srbiji kaže da se situacija u Iranu malo po malo menjala do poslednje dve tri godine.

"Jedno vreme smo čak mogli da čujemo da će se možda doneti nova odluka iranskih vlasti, da će strankinje koje dođu u Iran možda prestati da budu u obavezi da nose maramu. To je bilo negde početkom 2018. godine. Međutim, sa dolaskom novog predsednika koji pripada konzervativnom krilu, mislim da do toga neće doći. Evo sada vidimo i jedan nemili događaj koji se desio i praktično se nadam da će jednog dana ipak doći do toga da će Iranke skinuti hidžab, jer ja ih viđam jako često u susednoj Turskoj kada putujem - one jedva čekaju da izađu iz svoje zemlje da bi skinule hidžabe", navodi ona.

U prilog tome, Dautović kaže da je u Iranu prisutan svojevrstan paradoks da su žene s obaveznim nošenjem hidžaba postajale sve obrazovanije.

"Dosta žena je bilo već obrazovano kada se desila revolucija, ali je upravo donošenje vela pomoglo tome da se žene obrazuju jer ni tada u najvećem delu Irana konzervativne porodice nisu želele da im se ćerke obrazuju jer nisu mogle da se pokrivaju i zato što su se polovi mešali na univezritetima. Zahvaljujući uvođenju vela te konzervativne porodice počele su da šalju svoje ćerke na studije i danas one čak, možda njihove ćerke učestvuju u ovome", kaže on.

Dukčević takođe ističe da je veliki broj Iranki visoko obrazovan, čak je procenat mnogo veći nego u mnogim zemljama Evrope.

Ona navodi i zanimljivu crticu iz života Iranaca i Iranki posebno, za koju kaže da ljudi u Srbiji ne  znaju, a to je da su u Iranu plastične operacije nosa sedam puta češće od operacija nosa u Kaliforniji.

"Iranke jako vode računa o svom izgledu, o šminki i garderobi u odnosu na ono koliko im je trenutno dozvoljeno", ističe Dukčević.

Da li je Iran bezbedan za turiste?

Sagovornica Euronews Srbija ističe da, s obzirom na sva dešavanja u Iranu i proteste koji ne jenjavaju, niko ne zna koliko je bezbedno putovati u ovu zemlju.

"Verovatno možete otići u Iran i proći bez problema, a možete ih i imati, pogotovo što je oko 50 odsto stanovništva u Iranu dosta tradicionalno orijentisano. Njima se verovatno ne sviđaju ovi protesti liberalnih Iranaca i Iranki i mogu prosto burnije reagovati, jer su sada zakoni striktniji od kada je novi predsednik došao. Tako da je moguće da vas neki stariji, konzervativniji Iranac mrko pogleda i da vam kaže da pokrijete celu kosu ili da niste dovoljno pokriveni", kaže Dukčević.

Objašnjava da prema šerijatskim zakonima lice može biti potpuno otkriveno, kao i šake i stopala.

"Možete biti u sandalama, to je potpuno dozvoljeno, možete imati lak za nokte na rukama i na nogama. Ali morate imati duge rukave, nogavice, dakle ruke i noge moraju biti pokrivene i zbog ovog problema sada treba obratiti više pažnje o potpunom pokrivanju kose", savetuje ona.

Komentari (0)

Svet