Fokus

Sukob policije i demonstranata u Ramali, ne jenjavaju protesti zbog smrti palestinskog opozicionara

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2021

-

22:55

Sukob policije i demonstranata u Ramali, ne jenjavaju protesti zbog smrti palestinskog opozicionara
Palestina - Copyright Tanjug/AP/Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Palestinske vlasti u Ramali, na Zapadnoj obali, danas su naredile intervenciju snaga bezbednosti protiv demonstranata koji su se okupili da protestuju zato što je jedan najžešćih kritičara predsednika Mahmuta Abasa, Nizar Banat, preminuo u pritvoru.


Pripadnici palestinskih snaga bezbednosti upali su u četvrtak u kuću Banatove rodbine u Hebronu, u kojoj se i on nalazio i tokom intervencije su ga nekoliko puta udarili metalnim šipkama, prenosi Rojters svedočenja članova familije.

Banat, koji je bio kandidat za parlamentarne izbore i kritičar međunarodno podržavane Palestinske samouprave, preminuo je nakon što su ga pripadnici palestinskih snaga bezbednosti priveli, zbog čega međunarodna zajednica zahteva istragu.

Protesta je bilo i tokom protekla tri dana, pa i sinoć na Banatovoj sahrani u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ali palestinske vlasti su danas prvi put intervenisale i protiv građana i protiv novinara.

Prema svedočenju očevidaca, policijske snage sukobile su se sa demonstrantima, koristeći suzavac i primenjujući silu, ali nema zvaničnih podataka o broju uhapšenih i povređenih.

Portparol palestinskih službi bezbednosti Talal Dvejkat potvrdio je da je odbor koji istražuje smrt Banata počeo rad i pozvao građane da sačekaju rezultate, ali nije komentarisao današnje nasilje nad demonstrantima koji su zahtevali okončanje Abasove vladavine.

Banat (43) je bio poznati društveni aktivista koji je palestinske vlasti krivio za korupciju, a predsednika Mahmuda Abasa zbog upornog odlaganja izbora i jednokratne razmene vakcina protiv koronavirusa sa Izraelom ovog meseca.

Abas i palestinske vlasti odbacuju optužbe da su korumpirani i da hapse ljude zbog njihovih političkih stavova.

Komentari (0)

Svet