Fokus

Prvi slučaj kolere u Libanu nakon tri decenije

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

19:54

Prvi slučaj kolere u Libanu nakon tri decenije
Prvi slučaj kolere u Libanu nakon tri decenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Libansko ministarstvo zdravlja danas je potvrdilo prvi slučaj kolere nakon decenija u toj zemlji pogođenoj krizom.

Agencije su javile da se pojava ove bolesti u Libanu događa u trenutku kada ova bolest od prošlog meseca bukti u susednoj ratorom razorenoj Siriji.

Kriza, koja je Liban zahvatila krajem 2019. godine, tri četvrtine Libanaca je gurnula u siromaštvo, a prema saopštenju ministarstva zdravlja zaražena osoba je iz siromašne pretežno ruralne severne provincije Akar, koja se graniči sa Sirijom. Ovaj slučaj kolere, koja se prenosi vodom i hranom, je prvi od 1993. godine u Libanu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, infekcija kolerom nastaje konzumiranjem hrane ili vode zaražene bakterijom Vibrio kolerae, i dok su većina slučajeva blagi do umereni, nelečenje bolesti može dovesti do smrti.

Ričard Brenan, regionalni direktor za hitne slučajeve regiona SZO za istočni Mediteran, rekao je da je ta organizacija u pregovorima sa vlastima u Libanu i drugim zemljama koje se graniče sa Sirijom kako bi dopremile neophodne zalihe na moguće slučajeve u zemlji. On je dodao da su vakcine deficitarne u odnosu na globalnu potražnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet