Fokus

Portparol SZO: Spremamo zahtev za slanje vakcina protiv kolere Haitiju

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

14:36

Portparol SZO: Spremamo zahtev za slanje vakcina protiv kolere Haitiju
Portparol SZO: Spremamo zahtev za slanje vakcina protiv kolere Haitiju - Copyright AP/ Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer izjavio je danas da će ta organizacija poslati zahtev za snabdevanje Haitija oralnim vakcinama protiv kolere, nakon iznenadnog povratka bolesti u zemlju paralizovanu nasiljem kriminalnih bandi, prenosi Rojters.

"Priprema se zahtev za podnošenje Međunarodnoj koordinacionoj grupi (ICG) za hitnu nabavku oralne vakcinacije", rekao Lindmajer na brifingu za novinare u sedištu SZO u Ženevi.

Haiti se suočava sa hroničnim problemima sa nasiljem kriminalnih bandi, ekonomskom i političkom krizom, a građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela.

To je primoralo neke bolnice, koje se snabdevaju dizel agregatima, da se zatvore, a negativno je uticalo na transport i veliki deo svakodnevnog života, prenosi Rojters.

Protest na ulicama glavnog grada Port-o-Prensa je održan u ponedeljak, na dan kada je trebalo da se škole ponovo otvore nakon jednomesečnog odlaganja nastavka nastave, posle letnjeg raspusta zbog ekonomske krize.

Demonstracije dolaze i nakon što je ministar zdravlja Haitija saopštio da je najmanje sedam ljudi umrlo od kolere, što ukazuje na probleme sa pristupom čistoj vodi za piće u najsiromašnijoj zemlji u Americi, navodi Rojters, uz napomenu da je u epidemiji ove bolesti 2010. na ostrvu umrlo oko 10.000 ljudi.

Komentari (0)

Svet