Fokus

Neobičan susret u Siriji: Američki i ruski vojnici se rukovali i pravili zajedničke fotografije

Komentari

Autor: Business insider

12/10/2022

-

18:28

Neobičan susret u Siriji: Američki i ruski vojnici se rukovali i pravili zajedničke fotografije
Susret američke i ruske patrole u Siriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojnici Rusije i SAD, na istom mestu, uz osmehe i rukovanje. Deluje nezamislivo, ali je upravo takva slika zabeležena u blizini grada Al-Katanija, na severu Sirije. Kako je preneo AFP, ovaj susret desio se 8. oktobra, a pored zajedničkog fotografisanja, agencija je izvestila da su neki vojnici "čak razmenili male zakrpe koje su nosili na uniformama kao uspomene na susret".

Kako prenosi Biznis insajder, prošle nedelje, dve vojske tako su ponovile epizodu  ​​iz 2020. godine, ali, umesto neprijateljske interakcije između dve nuklearne sile, rezultat su ovog puta bili osmesi, rukovanje i grupne fotografije.

profimedia

 

Na nekim od fotografija, koje je napravio dopisnik novinske službe AFP, prikazana su ruska vozila sa istom oznakom "Z" koja se vidi na onima koja su napala Ukrajinu.

profimedia

 

Naime, SAD i Rusija podržavaju različite strane u Siriji. Kremlj podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, dok Vašington pruža podršku miliciji koju predvode Kurdi koja se žestoko borila protiv Islamske države.

SAD i Rusija su se ranije oslanjale na linije dekonfliktnosti kako bi sprečile eskalaciju tenzija.

profimedia

 

Ruski vojnici, koji podržavaju Asadove ciljeve od 2015, razmestili su se na severoistoku Sirije 2019. godine na zahtev i sirijske vlade i američkih kurdskih saveznika nakon Trampove odluke da povuče američke trupe iz područja u kojem su operisale od 2014. godine. Turska smatra sirijske kurdske snage bezbednosnom pretnjom, ukazujući na njihove veze sa separatistima.

profimedia

 

Danas je nekoliko stotina američkih vojnika ostalo u severoistočnoj Siriji, a Vašington i Moskva sprovode patrole kako bi obeshrabrili svaki dalji napad Turske, članice NATO-a i ruskog partnera, prenosi Biznis insajder.

Pre dve godine, kada su se američke i ruske patrole susrele u severoistočnoj Siriji, desio se pad oklopnog vozila u kojoj su povređena četiri američka vojnika, a Trampova administracija je Ruse nazvala "neprofesioalcima".

Komentari (0)

Svet