Fokus

Kolera nastavlja da odnosi živote u svetu: Liban prijavio prvi smrtni slučaj

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

23:15

Kolera nastavlja da odnosi živote u svetu: Liban prijavio prvi smrtni slučaj
Kolera nastavlja da odnosi živote u svetu: Liban prijavio prvi smrtni slučaj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna osoba je preminula od posledica kolere u Libanu, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

To je prvi zabeleženi smrtni slučaj otkako je bolest otkrivena u Libanu, pre nedelju dana. Ministarstvo zdravlja je danas objavilo da je do sada zabeleženo 26 slučajeva zaražavanja, prenosi Rojters. Prethodni put kolera u Libanu je registrovana 1993. godine.

Pretpostavlja se da je kolera u Liban preneta iz susedne Sirije, u kojoj je do danas potvrđeno da je 41 osoba preminula od kolere, a da je obolelo 757 ljudi otkako je prvi slučaj zabeležen početkom septembra.

Ričard Brenan, regionalni direktor za hitne slučajeve regiona SZO za istočni Mediteran, rekao je ranije da je ta organizacija u pregovorima sa vlastima u Libanu i drugim zemljama koje se graniče sa Sirijom kako bi dopremile neophodne zalihe na moguće slučajeve u zemlji. On je dodao da su vakcine deficitarne u odnosu na globalnu potražnju.

Kolera je prijavljena i na Haitiju, gde je do juče potvrđeno 18 smrtnih slučajeva, dok su od ove bolesti obolele 32 osobe.

Novi slučajevi otkriveni su dve godine nakon što se karipska zemlja oporavila od epidemije kolere koja je izbila 2010. godine i odnela oko 10.000 života, za čije izbijanje su okrivljene mirovne snage Ujedinjenih nacija koje su poslate na Haiti. 

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, infekcija kolerom nastaje konzumiranjem hrane ili vode zaražene bakterijom Vibrio kolerae, i dok su većina slučajeva blagi do umereni, nelečenje bolesti može dovesti do smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet