Fokus

Indija sprečila fotoreporterku iz Kašmira da otputuje u SAD na uručenje Pulicerove nagrade

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

23:55

Indija sprečila fotoreporterku iz Kašmira da otputuje u SAD na uručenje Pulicerove nagrade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijske vlasti sprečile su fotoreporterku iz Kašmira da se ukrca na let za SAD, gde je trebalo da prisustvuje ceremoniji uručenja Pulicerove nagrade. Sana Iršad Matu deo je četvoročlanog Rojtersovog tima sa sedištem u Srinagaru, najvećem gradu indijskog Kašmira, koji je osvojio Pulicerovu nagradu za fotografiju u 2022. godini na temu izveštavanja o pandemiji koronavirusa u Indiji, prenosi Rojters.

Matu, koja ima indijski pasoš, rekla je da je zaustavljena na imigracionom odseku na aerodromu u Nju Delhiju u ponedeljak uveče i sprečena da putuje u Sjedinjene države uprkos tome što je imala važeću vizu i kartu.

"Mogućnost da prisustvujem ceremoniji dodele nagrada bila je za mene jedinstvena prilika u životu", napisala je Matu juče na Tviteru.

profimedia

 

Indijsko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja Rojtersa, dok je ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nema komentara.

Agencija je izvestila da nije naveden razlog zbog kojeg je fotoreporterka smrečena da otputuje.

"Razočarani smo što Sani Iršad Matu, saradnici Rojtersa, nije dozvoljeno da otputuje u Sjedinjene države kako bi zajedno sa svojim kolegama primila Pulicerovu nagradu u Njujorku", navodi se u saopštenju.

Kako nije ponuđeno zvanično objašnjenje zašto novinarki nije dozvoljeno da napusti zemlju, agencija Rojters poručuje da veruje da bi novinari trebalo da budu u mogućnosti da slobodno putuju.

Matu je u julu na Tviteru navela da su joj imigracioni zvaničnici u Nju Delhiju zabranili da otputuje za Francusku, gde je trebalo da prisustvuje predstavljanju knjige i izložbi fotografija.

Ona je u utorak navela da nije dobila odgovor uprkos tome što je kontaktirala nekoliko zvaničnika nakon julskog incidenta.

Domaći novinari u Kašmiru dugo su bili pod strogom kontrolom lokalnih i drzavnih vlasti, koje striktno proveravaju pristup stranim novinarima ako žele da putuju u taj deo Indije.

Rojters napominje da na region Himalaja polažu pravo i Indija i susedni Pakistan, ali da obe zemlje kontrolišu samo njegove delove.

Komentari (0)

Svet