Fokus

Tramp dobio obavezujući poziv za svedočenje u slučaju upada u Kapitol

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

23:28

Tramp dobio obavezujući poziv za svedočenje u slučaju upada u Kapitol
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje nasilni upad u Kapitol januara 2021. izdala je bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu obavezujući poziv za svedočenje.

U pozivu se od Trampa zahteva da tražena dokumenta dostavi do 4. novembra, dok bi pretres na kom bi trebalo da svedoči bio održan do 14. novembra, preneo je Glas Amerike. Bivši američki predsednik se još nije oglašavao tim povodom.

Odluka o upućivanju obavezujućeg poziva doneta je na prethodnom pretresu komisije Predstavničkog doma koja istražuje nasilni upad u Kapitol, održanom sredinom oktobra 2022.

"Tramp je jedina osoba u centru priče o onome što se dogodilo 6. januara. Zato želimo da ga čujemo", rekao je tada predsedavajući komisijom kongresmen Berni Tompson iz redova demokrata.

Prema federalnom zakonu, neodazivanje pozivu Kongresa za svedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 meseci.

Ukoliko se pojedinac ogluši o poziv potrebno je da Predstavnički dom, u punom sastavu, glasa hoće li ga proslediti Sekretarijatu za pravosuđe - koji je ovlašćen da odluči hoće li podići optužnicu.

U nekoliko objava na društvenoj mreži "Istina" Donald Tramp tada nije precizirao da li će se odazvati obavezujućem pozivu. Tokom poslednjeg pretresa objavljene su informacije za koje članovi Komisije Predstavničkog doma tvrde da ukazuju da je bivši američki predsednik imao unapred smišljen plan da pre prebrojavanja glasova predsedničkih izbora novembra 2020. proglasi pobedu bez obzira na stvarni ishod glasanja.

"Dokazi upućuju na to da je njegov lažni pobednički govor planiran mnogo unapred, pre nego što su glasovi prebrojani. Plan je bio da proglasi pobedu bez obzira na stvarni rezultat glasanja", rekla je tokom pretresa Zoi Lofgren, inače predstavnica demokrata iz Kalifornije.

"Razgovarali smo i sa Bredom Parsejlom, koji je rukovodio kampanjom predsednika Trampa. Preneo nam je da je Tramp još u julu uoči izbora planirao da objavi da je pobedio na izborima, čak i slučaju poraza", rekla je ona.

Tokom poslednja četiri meseca, koliko traje mandat komisije Predstavničkog doma, saslušano je više od 1.000 svedoka i pregledano više od 130.000 stranica dokumenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet