Fokus

Tesla pod mogućom krivičnom istragom u SAD: Ispituje se da li su "autopilotima" obmanuti potrošači

Komentari

Autor: Guardian

26/10/2022

-

23:42

Tesla pod mogućom krivičnom istragom u SAD: Ispituje se da li su "autopilotima" obmanuti potrošači
Model S - Copyright Tanjug/AP David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Tesla je pod krivičnom istragom u Sjedinjenim Državama zbog tvrdnji da električna vozila kompanije mogu sama da se voze, potvrdilo je za Rojters troje ljudi koji su upućeni u materiju. 

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je prošle godine istragu za koju se nije znalo, a razlog su desetine nesreća, od kojih su neke bile fatalne, u koje je bio uključen Teslin sistem pomoći vozaču poznat kao autopilot, koji se aktivirao tokom nezgoda.

Priča o autopilotu datira još od 2016. godine, kada je izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, sistem opisao kao verovatno bolji od živog vozača. Prošle nedelje priča je nadograđena najavom da je u pripremi softver za "potpunu samovožnju",  koji će kupcima omogućiti da putuju „na posao, do kuće prijatelja, ili u prodavnicu a da ne dodirnu volan“.

Tanjug/AP/Patrick Pleul

 

Video koji se nalazi na veb stranici kompanije sugeriše: „Osoba na sedištu vozača je tu samo iz pravnih razloga. Ona ništa ne radi. Auto se sam vozi”. Međutim, kompanija je takođe izričito upozorila vozače da moraju držati ruke na volanu i održavati kontrolu nad svojim vozilima dok koriste autopilot.

Tesla tehnologija je dizajnirana da pomogne pri upravljanju, kočenju, promeni brzine i trake, ali njene karakteristike „ne čine vozilo autonomnim“, navodi kompanija na svojoj veb stranici. Takva upozorenja bi mogla da zakomplikuju svaki slučaj koji bi ministarstvo pravde moglo da pokrene. 

Traže se dokazi da su dezinformacije namerno širene

Tesla je kompanija koja je raspustila tim za odnose sa medijima 2020. godine i nije odgovarala na pitanja koje je Rojters dostavio u pisanom obliku. Mask se takođe nije oglašavao kao ni portparol ministarstva pravde.

Mask je rekao u intervjuu za Automotive News 2020. da problemi sa autopilotom potiču od kupaca koji koriste sistem protivno uputstvima koje je kompanija Tesla propisala.

Federalni i kalifornijski organi bezbednosti počeli su da ispituju da li se kupci dovode u zabludu kada im se govori o automobilu koji se sam vozi, pruža im lažni osećaj sigurnosti i dovodi ih u iskušenje da se potpuno prepuste autopilotu što može dovesti do smrtnih posledica.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Istraga Ministarstva pravde potencijalno predstavlja ozbiljniji nivo kontrole zbog mogućnosti krivičnih prijava protiv kompanije ili pojedinačnih rukovodilaca, kažu dobro upućeni pojedinci. 

Kao deo najnovije istrage, tužioci u Vašingtonu i San Francisku ispituju da li je Tesla obmanuo potrošače, investitore i zakonsku proceduru iznošenjem nepotkrepljenih tvrdnji o mogućnostima svoje tehnologije za pomoć vozaču.

Zvaničnici koji sprovode istragu mogli bi na kraju pokrenuti krivične prijave, vode građanske parnice ili jednostavno stopiraju istragu.Istražitelji imaju još mnogo posla i nikakva odluka o optužbama nije odbačena, kaže jedan informisani izvor, prenosi Guardian.

Ministarstvo pravde moralo bi da ima ozbiljne dokaze za istragu, s obzirom na to da je kompanija izdala zvanična upozorenja da se vozači ne oslanjaju previše na autopilota.

Barbara McKvajd, bivša američka tužiteljka u Detroitu koja je službeno gonila automobilske kompanije i zaposlene u slučajevima prevare, a nije uključena u trenutnu istragu, rekla je da će istražitelji imati jako težak zadatak jer će verovatno morati da otkriju dokaze kao što su mejlovi ili  interna komunikacija koje pokazuju da su Tesla i Mask davali namerno pogrešne tvrdnje o mogućnostima Autopilota

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet