Biznis vesti

Ilon Mask poručio zaposlenima u Tesli: Ili se vratite u kancelarije ili se "pretvarajte da radite negde drugde"

Komentari

Autor: Euronews, Rojters

03/06/2022

-

12:47

Ilon Mask poručio zaposlenima u Tesli: Ili se vratite u kancelarije ili se "pretvarajte da radite negde drugde"
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Ringo H.W. Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask zamolio je zaposlene da se vrate u kancelariju i rade puno radno vreme ili napuste kompaniju, navodi se u mejlu poslatom osoblju.

"Od svih u Tesli se traži da provedu najmanje 40 sati u kancelariji nedeljno. Ako se ne pojavite, pretpostavićemo da ste dali otkaz", napisao je Mask u mejlu poslatom u utorak uveče, a u koji je uvid imao Rojters.

"Što ste stariji, vaše prisustvo mora biti vidljivije. Zato sam toliko živeo u fabrici - da bi oni na liniji mogli da me vide kako radim sa njima. Da to nisam uradio, kompanija Tesla bi odavno bankrotirala", napisao je.

Dva izvora potvrdila su autentičnost imejla.

Velike tehnološke firme u Silicijumskoj dolini ne zahtevaju od radnika da se vrate u kancelariju i rade puno radno vreme, suočeni sa otporom nekih radnika prema toj ideji i ponovnim porastom slučajeva koronavirusa u Kaliforniji.

"Pretvarajte se da radite negde drugde"

Kompanija Tesla je preselila svoje sedište u Ostin u Teksasu, ali ima svoju inženjersku bazu i jednu od fabrika u oblasti zaliva San Francisko.

"Naravno da postojie kompanije kojima ovo nije potrebno, ali kada su poslednji put isporučile odličan novi proizvod? Prošlo je dosta vremena", napisao je Mask u mejlu i nastavio:

"Tesla ima i stvaraće, zapravo proizvoditi najuzbudljivije i najsmislenije proizvode od bilo koje kompanije na Zemlji. To se neće desiti tako što ćete raditi posao preko telefona"

Jedan od Maskovih pratilaca na Tviteru, objavio je još jedan mejl koji je Mask očigledno poslao rukovodiocima tražeći od njih da rade u kancelariji najmanje 40 sati nedeljno ili da "napuste Teslu".

U odgovoru na ovaj tvit, milijarder je napisao: "Trebalo bi da se pretvaraju da rade negde drugde".

Dok su neki veliki poslodavci trajno prihvatili politiku dobrovoljnog rada od kuće, drugi, uključujući Alfabetov Gugl traže od zaposlenih da se postepeno vraćaju u kancelarije. Alfabet je zahtevao da zaposleni budu u kancelarijama najmanje tri dana nedeljno počevši od početka aprila, ali je mnogim zaposlenima odobren i rad na daljinu na neodređeno.

Izvršni direktor Tvitera, kompanije koju je Mask prihvatio da preuzme u svoje vlasništvo za 44 milijardi dolara, Parag Agraval je u martu tvitovao da će se Tviter kancelarije ponovo otvoriti, ali da zaposleni i dalje mogu da rade od kuće ako žele.

Suočavanje sa otporom

Neki radnici Tesle izazili su negodovanje zbog Maskovih najnovijih komentara u objavama koje su postavili u anonimnoj aplikaciji Blind, koja zahteva od korisnika da se prijave koristeći e-poštu kompanije kao dokaz zaposlenja u istim.

"Ako dođe do masovnog egzodusa, kako bi Tesla završio projekte? Mislim da investitori ne bi bili srećni zbog toga", napisao je jedan zaposleni u Tesli.

"Čekam da mu se sve ovo obije o glavu", objavio je drugi radnik.

Grupa za zastupanje radnika sa sedištem u Kaliforniji osudila je Maskov plan za povratak u kancelarije.

"Poslodavci, uključujući državnu vladu, shvataju da je obaveza vraćanja svih zaposlenih recept za epidemije", napisao je Stiven Najt, izvršni direktor Worksafe-a u izjavi Rojtersu.

"Nažalost, Teslino zanemarivanje bezbednosti radnika dobro je dokumentovano, uključujući i omalovažavanje okružne zdravstvene jedinice za javno zdravlje na početku pandemije", napisao je on.

profimedia

 

U maju 2020. Mask je ponovo otvorio Teslinu fabriku u Fremontu u Kaliforniji, prkoseći tako merama odnosno lockdownu u okrugu Alameda zbog virusa korona. Kompanija Tesla je prijavila 440 slučajeva u fabrici od maja do decembra 2020. godine, prema podacima okruga do kojih je došao sajt pravnih informacija Plainsite.

"Panika zbog koronavirusa je glupa"

Prošle godine, Maskova raketna kompanija SpaceX prijavila je 132 slučaja kovida 19 u svom sedištu u gradu Havtronu u oblasti Los Anđelesa.

Mask je ranije znao da nipodaštava rizike od koronavirusa, rekavši da je "glupo" zbog toga paničiti i da su deca "u suštini imuna" na koronavirus. Kasnije je dva puta oboleo od kovida 19.

"Amerikanci pokušavaju da izbegnu da uopšte idu na posao dok kineski radnici neće ni da napuste fabrike", rekao je on prošlog meseca na jednoj konferenciji - "Oni će paliti naftu u tri sata ujutru ako treba"

Teslina fabrika u Šangaju radi na jačanju proizvodnje nakon zatvaranja kineskog ekonomskog čvorišta zbog čega nije radila 22 dana.

"Broj zaposlenih u Tesli smanjiti za 10 odsto"

U još jednom mejlu upućenom rukovodiocima Tesle, Mask je rekao da ima "super loš predosećaj" u pogledu ekonomije i da ovaj proizvođač električnih automobila treba da smanji broj zaposlenih za oko 10 osto, prenosi Rojters.

U imejl poruci, naslovljenoj "prekinuti sva zapošljavanja širom sveta“ naglašavaju se sve sumorniji globalni ekonomski izgledi, snažan uspon cena i rat u Ukrajini koji je ušao u 100. dan, navodi britanska agencija.

Maskova poruka stigla je ubrzo nakon što je Džejmi Dajmon, predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Čejs, uporedio izazove sa kojima se suočava američka ekonomija sa "uraganom“.

"Mnogi ljudi dele Maskov loš predosećaj“, kaže Karsten Brzeski, šef za globalna makroekonomska istraživanja u holandskoj ING banci.

AP/Patrick Pleul/Pool

 

Prema rečima Brzeskog, mnogo pričamo o stagnaciji i globalnoj ekonomiji koja mora da prođe kroz značajne strukturne promene, kao što su dekarbonizacija, deglobalizacija i prilagođavanje starijim društvima, "ali ne pričamo o globalnoj recesiji".

"Očekujemo hlađenje rasta globalne privrede do kraja godine. Rast SAD-a će se ohladiti, a Kina i Evropa neće imati rast. Otpuštanje radnika, međutim, nije najbolja reakcija. U budućnosti će nam biti potrebni kvalifikovani radnici više nego ikad", zaključio je on.

Komentari (0)

Biznis