Fokus

Lula da Silva novi predsednik Brazila: Nakon krajnje neizvesne trke Bolsonaro ostao bez šanse za drugi mandat

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Tanjug

30/10/2022

-

21:29

Lula da Silva novi predsednik Brazila: Nakon krajnje neizvesne trke Bolsonaro ostao bez šanse za drugi mandat
Luis Ignasio Lula Da Silva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Luiz Ignasio Lula da Silva pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Brazilu osvojivši 50,83 odsto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud. On je savladao aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara koji je postao i prvi predsednik koji nije izabran za drugi mandat. 

Bolsonaro je osvojio 49,17 odsto glasova. 

Širom Brazila, a najviše u Sao Paulu organizovana su slavlja na ulicama, Lula će zakletvu položiti 1. januara 2023. godine.

Podsetimo, od zatvaranja birališta Bolsonaro je bio u prednosti. Kakav je slučaj bio i u prvom krugu predsedničkih izbora. Ipak, dopsnik Gardijana Tom Filips objašanjava da da se prvo prebojavaju glasovi koji su tradicionalno naklonjeniji Bolsonaru (Brazilija i jug), rezultati sa severa dolaze kasnije, što znači da bi kasnije tokom noći moglo da dođe do preokreta. 

Predsedavajući Višeg izbornog suda (TSE) Brazila Aleksandar de Moraes izjavio je prethodno da biračka mesta neće biti zatvorena kasnije nego što je predviđeno, u 17.00 časova, zbog izveštaja da je policija zaustavljala autobuse sa glasačima jer to, prema njegovim rečima, nije usporilo glasanje.

TSE je umanjila značaj izveštaja da je Federalna saobraćajna policija (PRF) izvordila nelegalne blokade autobusa koji su prevozili glasače širom siromašnog severoistoka gde je podrška Luli da Silvi najveća, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Kritičari navode da je PRF otvoreno za Bolsonara i da su službenici pokušavali da ometaju glasanje u uporištu Lule. Aleksandar de Moraes, sudija Vrhovnog suda koji se nalazi na čelu TSE rekao je ranije danas da niko nije sprečen da glasa, da su sve policijske operacije na putevima prestale i da će biti istražene.

"Jedino što se dogodilo biračima je da su kasnili", rekao je Moraes na konferenciji za novinare.

Bolsonaro je ranije kritikovao glasanje elektronskim putem, kako je glasalo oko 120 miliona birača, tvrdeći da vi taj način mogao da omogući prevaru.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Konačni rezultati mogli bi da budu poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, preneo je AP.

Većina anketa za ispitivanje javnog mnjenja pokazala je da je Da Silva u prednosti, mada su politički analitičari saglasni da je trka sve neizvesnija poslednjih nedelja.

Bolsonaro je obećao da će osigurati očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrednosti, dok se Da Silva zalaže za povratak u prosperitetnija vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet