Fokus

Tesna izborna trka od koje zavisi Latinska Amerika: Brazilci biraju predsednika, levica bi mogla da zavlada kontinentom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2022

-

10:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Brazilu se održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima se bore dva politička titana i gorka rivala. Ukoliko bi levičarska stranka Luiza Injasija Lule de Silve pobedila, stručnjaci smatraju da bi time došlo do značajnog preokreta za celu Latinsku Ameriku.

Trenutne prognoze govore da bi Lula da Silva mogao da pobedi sa razlikom 53 prema 47 odsto, rekao je za Euronews Srbija Rajko Petrović iz Institut za evropske studije.

"To bi moglo da stvori novu situaciju, budući da prvi put imamo nekoliko latinoameričkih zemalja najvećih u kojima je levica na vlasti. U tom nizu nedostaje samo Brazil gde je još uvek aktuelni predsednik Žair Bolsonaro koji je deo brazilske desnice. U jednoj takvoj situaciji imali bismo ponovo fenomen ružičaste klime koje bi se vratio na latinoameričko tlo. Dakle Meksiko, Argentina, Venecuela, Kolumbija, Peru i Brazil bile bi zemlje u kojima bi levica vladala", objašnjava Petrović.

Ovi izbori su povratak Lule da Silve, koji se početkom 2000-ih iz siromaštva uzdigao do predsednika, a u međuvremenu je odsedeo zatvorsku kaznu zbog korupcije. Vrhovni sud je poništio presudu, i omogućio Luli, levičaru, da na izborima bude protivkandidat sadašnjem predsedniku.

AP Photo/Andre Penner

 

Stručnjaci smatraju da bi ovaj levičar mogao da pobedi ukoliko je dobro igrao na kartu nostalgije. Tokom njegovog prvog mandata Brazil je doživeo "ekonomski bum", a tokom poslednje decenije siromašnima u toj zemlji je sve teže. On obećava da će sada ponovo moći da sebi priušte tri obroka dnevno, pa čak i roštilj vikendom.

Predsednik Bolsonaro je za vreme kampanje često ponavljao principe kojiima se vodi – Boga, porodicu i državu. Fokusiran je na to da Lulu de Silvu prikaže korumpiranim. Tvrdi da će njegov povratak biti okidač za progon crkava, da će širiti, između ostalog, tzv. ideologiju rodnog identiteta.

Bolsonaro je delimično ukinuo restrikcije na kupovinu oružja i smanjio nadzor nad ekološkim kriminalom u Amazonu. Kritičari kažu da je to izazvalo najgoru seču šuma u poslednjih 15 godina. 

Moguća pobeda Lule da Silve, uz guvernere desničare

Iako trenutno deluje popularnije od svog rivala, činjenica je da se na opštim izborima glasalo i za guvernere i odbornike, a u tom delu je pobedu odnela Bolsonarova stranka.

profimedia

 

Govoreći o tome da li Brazil poznaje princip kohabitacije vlasti, Petrović ističe:

"Poznaje, ali je Brazil ipak jedna predsednička republika, iako je savezno federalna. Predsednik je da ključna figura i nosilac izvršne vlasti. On ima značajna ovlašćenja, u tom smislu, oba doma brazilskog parlamenta ne mogu mu naprave neke velike prepreke".

Ključna pitanja posledice pandemije, Amazonija i odnos sa Rusijom

Ankete predviđaju tesnu trku, a javnost je prilično podeljena, smatra naš sagovornik, posebno zbog brojnih tema s kojima novi predsednik treba da se suoči.

"Dominiraju teme poput posledica pandemije koronavirusa, budući da je Brazil u prve tri zemlje koje su imale najveći broj smrtnih slučajeva u svetu. Tu je i pitanje kako će se Brazil pozicionirati u političkom kontekstu u pogledu ukrajinske krize. Zatim je tu važno isteći kako će se Brazil ponašati prema ekonomskim i energetskim parametrima, odnosno da li će zemlja nastaviti energetsku saradnju sa Rusijom", napominje on.

Goruće je takođe pitanje Amazonije. Za vreme Lule de Silve smanjila se seča šuma, dok je za vreme Bolsonara, kažu rezultati istraživanja Instituta za zaštitu životne sredine Amazonije, povećano krčenje za 57 odsto. 

Petrović tvrdi da je tokom Bolsonarovog režima u proseku nestajalo oko 13 hiljada kvadratnih kilometara te teritorije, što je veće od površine Kosova i Metohije.

"Bolsonaro smatra da će tako pospešiti brazilsku privredu, gradi infrastrukturu ka manjim ili većim amazonskim mestima, dok Lula de Silva smatra da je momenat zaštite životne sredine važan. On kao levičar drži korak sa vremenom i smatra da ekološko pitanje može da bude značajno i ako on pobedi tada će se lakše doći do sporazuma", navodi sagovornik.

Tanjug / AP Photo/Eraldo Peres

 

Govoreći o odnosu sa Rusijom Petrović smatra da će i Lula de Silva nastavili da zadržava izbalansiranu poziciju između Istoka i Zapada:

"Brazil je osudio u Ujedinjenim nacijama više puta agresiju Rusije u Ukrajini, s druge strane njemu nije palo da pamet da istupi iz Briksa, šta više, Bolsonaro je rekao da će pojačati energetsku saradnju sa Rusijom i da će kupiti svu raspoliživu naftu koja je potrebna brazilskoj privredi. Lula de Silva nije imao neku oštriju politiku po tom pitanju i on je mišljenja da treba zauzeti izbalansiranu poziciju".

"Tropski Tramp"

Tanjug / AP Photo/Eraldo Peres

 

Bolsonarovi saveznici već dugo tvrde da ankete umanjuju njegovu popularnost, a pitanje je kako bi trenutni predsednik na kraju podneo poraz.

Ako se to ne desi, pitanje je hoće li prihvatiti gubitak na izborima. Analitičari upozoravaju da je Bolsonaro udario temelj za odbacivanje rezultata izbora i pokušaj da ostane na vlasti. Bolsonaro je tako i dobio nadimak "tropski Tramp".

"On je govorio da ukoliko izgubi na izborima on će biti ili ubijen ili zatvoren, da mirna predaja vlasti neće se desiti. Ovih dana smo videli nasilje na brazilskim ulicama, moguće je zaoštravanje na ulicama ukoliko Bolsonaro izgubi", zaključio je Petrović.

Komentari (0)

Svet