Fokus

Predsednički izbori u Brazilu: Da Silva pokrenuo kampanju, želi da se vrati na vlast i svrgne Bolsonara

Komentari

Autor: FoNet

07/05/2022

-

23:40

Predsednički izbori u Brazilu: Da Silva pokrenuo kampanju, želi da se vrati na vlast i svrgne Bolsonara
Luis Ignasio Lula Da Silva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši levičarski predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva pokrenuo je kampanju za predsedničke izbore u oktobru, nastojeći da svrgne sadašnjeg, krajnje desničarskog šefa države Žaira Bolsonara i vrati se na scenu četiri godine nakon što je bio u zatvoru zbog korupcije, javlja AFP.

Stari lav brazilske levice objavio je danas kandidaturu najavljujući namere da "obnovi zemlju" nakon "neodgovorne i kriminalne" vlasti aktuelnog predsednika, desničara Bolsonara.

"Spremni smo da radimo ne samo da bismo pobedili, nego da bismo obnovili i preobrazili Brazil, što će biti teže od samih izbora", rekao je sedamdesetšestogodišnji Da Silva pred oko 4.000 svojih pristalica u Sao Paolu.

Bivši čelnik sindikata, koji još nema naslednika na levici, biće u izbornoj trci za treći mandat uz veoma visoku podršku javnosti od 87 odsto, 12 godina nakon odlaska s vlasti, navodi AFP.

profimedia

Žair Bolsonaro

Da Silva je, prema istraživanjima javnog mnenja, u nedostatku treće ozbiljnije opcije, jedini koji na izborima može da pobedi Bolsonara (67) jer ankete pokazuju da ga prestiže u borbi za podršku birača.

"Šta hoćemo? Demokratski ili autoritarni Brazil? Izbor nikada nije bio ovako lak", poručio je Da Silva svojim pristalicama koji su ga pozdravljali povicima "Lula, ratniče brazilskog naroda".

Predsednički izbori u brazili biće održani u oktobru ove godine, a Da Silvin pritvkandidat i aktuelni šef države je već mesecima u kampanji u nameri da osvioji još jedan mandat.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet