Fokus

Netanjahu na pragu velikog povratka: Kontroverzni političar ne može bez krajnje desnice, a upravo to mu je i glavobolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

14:13

Netanjahu na pragu velikog povratka: Kontroverzni političar ne može bez krajnje desnice, a upravo to mu je i glavobolja
Benjamin Netanijahu - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu na korak je od povratka na vlast, pošto su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazali da je ovaj kontroverzni političar, uz pomoć krajnje desnice, na putu da osvoji većinu u parlamentu. Sa oko 84 odsto prebrojanih glasova, Netanjahuov blok trebalo bi da osvoji 65 od 120 poslaničkih mesta u izraelskom Knesetu.

"Blizu smo velike pobede", rekao je Netanjahu oduševljenim pristalicama u Jerusalimu.

Sa druge strane, aktuelni premijer Jair Lapid rekao je svojim pristalicama u Tel Avivu da ništa još nije odlučeno i da će njegova partija levog centra Ješ Atid sačekati konačne rezultate.

I dok i Izrael, ali i ostatak sveta nestrpljivo čekaju konačne rezultate petih parlamentarnih izbora koji se u Izraelu održavaju za samo četiri i po godine, analitičari ukazuju da kakav god rezultat bude, on zemlju neće izvesti iz velike političke nestabilnosti. Uz to, veliki problem, pre svega za zapadne saveznike, bio bi sam Netanjahuov povratak koji zapravo zavisi od podrške ultranacionalističke partije Religijski cionizam.

Preliminarni rezultati

Netanjahu se u društvu supruge Sare u sredu u ranim jutarnjim satima pojavio u sedištu svoje stranke Likud gde su ga sačekali gromoglasni aplauzi. 

"Osvojili smo ogromno poverenje naroda Izraela", rekao je on svojim oduševljenim pristalicama.

Prema trenutnim podacima, Likud je najjača partija sa 31 mandatom i verovatno će imati većinu uz podršku verskih i nacionalističkih partija. Predviđa se da će Ješ Atid, stranka koja je predvodila koaliciju koja je i srušila Netanjahua sa vlasti prošle godine, osvojiti 24 mandata.

Religijski cionizam osvojio je 14 mesta u parlamentu, što ga čini trećom najjačom političkom partijom u zemlji.

Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni na vlast u Izraelu vratiće se jedan od najkontroverznijih izraelskih političara. Sedamdesettrogodišnji političar neko je kome se protive mnogi i na centru i na levici.

Tanjug AP/Maya Alleruzzo

 

Čvrst je pristalica izradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, protivi se stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, kao rešenju izraelsko-palestinskog sukoba. Uz to, trenutno mu se sudi i zbog korupcije.

"Protiv njega se zapravo vodi proces zbog korupcije, zbog primanja darova, zbog trgovine uticajem, njegov tim je povezan čak sa jednom koruptivnom aferom nabavke podmornica iz Nemačke, njegova supruga je takođe umešana. U pitanju su ozbiljne optužbe", rekao je za Euronews Srbija analitičar međunarodnih odnosa Mirko Dautović.

Zavisi od podrške još jedne kontroverzne stranke

Netanjahu će u sastavljanju buduće vlade zavisiti od podrške Religijskog cionizma. Njeni lideri Itaman Ben Gvir i Bezalel Smotrič postali su poznati u javnosti upotrebom antiarapske retorike i zalaganja za deportaciju "nelojalnih" arapskih političara ili civila.

Ben Gvir je bio sledbenik ultranacionaliste Meira Kahanea, čija je organizacija zabranjena u Izraelu i proglašena terorističkom u SAD. Sam Ben Gvir osuđen je za podsticanje rasizma i podržavanje terorističke organizacije.

Prošlog meseca dospeo je na naslovne strane kada je snimljen kako vadi pištolj nakon što su ga je kamenom pogodio Palestinac tokom posete pretežno arapski naseljenog područja Istočnog Jerusalima, i pozivao policiju da puca u krivca.

Upravo saradnja sa ovom strankom mogla bi da bude i glavobolja za Netanjahua kada je reč o tome kako bi nova vlada mogla da sarađuje sa tradicionalnim saveznicima, na prvom mestu Amerikom.

Euronews

"Kako će uspeti da vaga između zahteva Zapada da se ne sprovode užasne akcije protiv Palestinaca i kako će uspeti da spreči svoje koalicione partnere da ne nastavljaju sa tim akcijama. Ne vidim uopšte tu prostor za neku mogućnost. Po mom mišljenju nastaviće se sa tom ekstremno desničarskom politikom izraelske vlade u nadi da će na Zapadu doći takođe desničarske stranke. To je nešto što je velika nada mnogih režima po svetu, da će se Tramp vratiti, da će Le Penova preuzeti vlast u Francuskoj, što će onda umanjiti kritiku sa Zapada, a povećati podršku", rekao je Dautović.

Šta čeka Izrael pod novim mandatom Netanijahua?

Posle najnovijeg glasanja Netanjahu će se verovatno vratiti na mesto premijera na kom je već proveo 12 godina. Ipak, čak ni u slučaju da on uspe da obezbedi većinu, to verovatno neće izvesti Izrael iz političke krize.

"Ne vidim uopšte rešenje. Oni imaju toliko pocepanu političku scenu, podizanje cenzusa bi stabilizovalo političku scenu Izraela, ali koalicione stranke bi se pobunile i ne bi glasale u Knesetu za to", rekao je Dautović.

A pitanje koje mnoge zanima je i kakvu će spoljnu politiku Izrael voditi i kada je reč o sukobu u Ukrajini i da li će se možda odlučiti na uvođenje sankcija Rusiji.

"Izrael vrlo jasno zna šta su njegovi nacionalni prioriteti i ciljevi. Baš kao što ne postoji pritisak na Tursku da uvede sankcije, tako ih neće uvoditi ni Izael. Dosta Jevreja je došlo i naselilo Izrael nakon pada SSSR. Ono što možemo da očekujemo jeste da reaguju i vrlo prate razvoj sa iranskim nuklearnim programom, odnosno iranskim projektilima u Rusiji. Mislim da Netanijahu neće biti zaintereosvan da išta tu dira", zaključio je Dautović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet