Fokus

Bajden postavio "crvene linije": Međuizbori dobar dan za demokratiju, nije bilo "velikog crvenog talasa"

Komentari

Autor: CNN

09/11/2022

-

22:54

Bajden postavio "crvene linije": Međuizbori dobar dan za demokratiju, nije bilo "velikog crvenog talasa"
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden obratio se građanima nakon međuizbora u toj zemlji, na kojima su, kako se čini, demokrate uspele u dobroj meri da se odupru prognozama i, mada će verovatno izgubiti kontrolu nad Predstavničkim domom, to neće biti ni blizu tako ubedljivo kao što se očekivalo.

Rezultati su, kako je Bajden rekao, znak da je američka demokratija netaknuta, uprkos tome što je bila ugrožena u poslednjih nekoliko godina.

"Juče smo imali izbore, i mislim da je to bio dobar dan za demokratiju. Naša demokratija je testirana poslednjih godina, ali američki narod je svojim glasovima govorio i još jednom dokazao da je demokratija ono što mi zapravo jesmo. Mada su štampa i stručnjaci predviđali 'veliki crveni talas' (ubedljivu pobedu republikanaca), on se nije desio", rekao je Bajden. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

 

Uprkos tome što su demokrate prošle verovatno i bolje nego što su se nadali, Bajden je dodao da "razume frustraciju birača, jer je ovo bilo nekoliko teških godina za mnoge stanovnike SAD", preneo je CNN

Bajden je naveo načine na koje se njegova administracija suočava sa preprekama poput pandemije koronavirusa i nestabilne ekonomije.

"I tek počinjemo sa tim borbama. zanimljivo je da će sve ovo zaista ljudi shvatiti narednih meseci - u januaru, februaru, martu sledeće godine. Optimista sam u pogledu toga kako će javnost još bolje prihvatiti ono što smo uradili", rekao je američki predsednik.

"Demokrate još imaju šanse"

U svom obraćanju novinarima, Bajden je rekao i da će pokušati da sarađuje sa republikancima ukoliko oni, kao što su trenutne projekcije, osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom, mada je rekao da "demokrate još imaju šanse, jer je trka veoma tesna". Ipak, jasno je stavio do znanja da postoje neka pitanja oko kojih neće pristati na kompromis. 

"Spreman sam da sarađujem sa svojim republikanskim kolegama. Američki narod je jasno stavio do znanja, mislim, da očekuje da i republikanci budu spremni da rade sa mnom", istakao je.

Bajden je ukazao da se nada da će i dalje postojati saradnja u vezi sa isporukom pomoći Ukrajini, i rekao šta su mu "crvene linije".

"Neću podržati nijedan republikanski predlog koji će pogoršati inflaciju, i neću odustati od istorijskih obaveza koje smo upravo preuzeli da bismo stali na put klimatskoj krizi", rekao je američki predsednik. 

O kandidaturi - 2023. 

Bajden je naveo da će početkom sledeće godine odlučiti da li će se kandidovati za još jedan četvorogodišnji mandat.

Bajden je ponovio da namerava da se ponovo kandiduje za funkciju, ali da je to porodična odluka o kojoj će se odlučivati tokom praznika, prenosi Rojters.

Američki predsednik je ukazao da je naredba ruskog vojnog vrha o evakuaciji trupa sa zapadne obale reke Dnjepar, nadomak grada Hersona, pokazatelj da Moskva ima "realne probleme" sa svojom vojskom.

"To pokazuje da oni imaju nekih stvarnih problema sa svojom vojskom", rekao je Bajden i ocenio da će rusko povlačenje omogućiti obema stranama da ponovo kalibriraju svoje pozicije tokom zime.

Novi lapsus

Predsednik SAD je rekao da ostaje da se vidi da li je Ukrajina spremna da napravi kompromis sa Rusijom.

Govoreći o situaciji o Ukrajini, Bajden je u jednom trenutku napravio omašku, zamenivši Herson sa gradom Faludža u Iraku.

"Mislim da je kontekst u tome da li se ili ne oni povlače iz Faludže...i, a mislim iz...iz...Hersona, iz grada Hersona", rekao je Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet