Fokus

Mask nagovestio da bi Tviter mogao da proglasi bankrot: "Moraju se povećati prihodi od pretplate"

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

07:25

Mask nagovestio da bi Tviter mogao da proglasi bankrot: "Moraju se povećati prihodi od pretplate"
Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

 Američki milijarder i novi vlasnik Tvitera Ilon Mask nagovestio je da postoji mogućnost da ta kompanija proglasi bankrot. U prvom obraćanju zaposlenima, Mask je rekao da ne može isključiti bankrot, preneo je Blumberg njuz, dve nedelje nakon što je preuzeo upravljanje nad kompanijom.

Mask je upozorio da Tviter neće uspeti da "preživi predstojeći period", ukoliko ne uspe da poveća prihode od pretplate kako bi nadoknadio pad zarade od oglašavanja. On je upozorio i da bi kompanija sledeće godine mogla izgubiti milijarde dolara.

Mask, koji je pored Tvitera vlasnik kompanije Spejs eks i večinskog paketa akcija u kompaniji Tesla Motors, je u mejlu koji je poslao radnicima naveo da rad od kuće više neće biti dozvoljen i da će se od njih očekivati najmanje 40 sati rada nedeljno u kancelariji.

Prošle nedelje, Mask je rekao da će misija te kompanije biti da postane najtačniji svetski izvor informacija.

"Tviter mora da postane najtačniji izvor informacija na svetu. To je naša misija", napisao je Mask u objavi na Tviteru, preneo je AP.

Tanjug AP/Patrick Pleul

 

Tviter je ranije najavio da će zapoćeti naplatu servisa za verifikaciju naloga u visini od 7,99 američkih dolara mesečno. Naplata će biti uvedena nakon međuizbora u SAD 8. novembra, objavio je "Njujork tajms", preneo je Rojters.

Uslugu pretplate uključuje dobijanje plave kvačice, koju su do sada imali verifikovani nalozi.

Otkazi za zaposlene

Nakon što je finalizirao kupovinu Tvitera od 44 milijarde dolara, Mask je otpustio nekoliko najviših Tviter rukovodilaca, uključujući izvršnog direktora Paraga Agravala, šefa finansija Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vijaiu Gadea.

Ukidanje radnih mesta deo je remonta platforme društvenih medija jer Mask pokušava da je učini profitabilnom nakon kupovine. Mask je takođe uputio Tviterove timove da oslobode 1 milijardu dolara godišnje uštede troškova infrastrukture smanjenjem finansiranja za usluge u klaudu i servere.

Mask traži druge načine da ostvari profit na Tviteru, uključujući planove da promeni sistem verifikacije "plavih kvačica“ sa onog koji dokazuje da je neko ono za koga se predstavlja, u onaj gde ljudi mogu da dobiju kvačicu samo ako plate 8 dolara mesečno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet