Fokus

Francuska ministarka: Još dva francuska državljana biće zadržana u iranskom pritvoru zbog demonstacija

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

17:13

Francuska ministarka: Još dva francuska državljana biće zadržana u iranskom pritvoru zbog demonstacija
Katrin Kolona - Copyright AP/John MacDougall

veličina teksta

Aa Aa

Francuska ministarka inostranih poslova Katrin Kolona izjavila je da će još dva francuska državljanina biti zadržana u pritvoru u Iranu, zbog namere da učestvuju u antivladinim protestima.

Navela je da se trenutno u pritvoru u Iranu nalazi ukupno sedam francuskih državljana.

"Pariz je zabrinut zbog još dvoje francuskih građana u Iranu i pokušavamo da proverimo kontradiktorne informacije o njihovom zadržavanju u pritvoru", rekla je Kolona u intervjuu za Parizijen.

List Figaro izvestio je juče da su dvojica francuskih državljana uhapšena pre početka antivladinih protesta u septembru zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini zbog njihovog plana da učestvuju u tim protestima.

Odnosi između Francuske i Irana pogoršali su se poslednjih meseci zbog zastoja razgovora o iranskom nuklearnom programu u kojima učestvuje i Francuska.

Francuska je optužila Iran 6. oktobra za diktatorsku praksu i uzimanje francuskih građana za taoce nakon što je emitovan video u kojem navodno francuski par priznaje da je špijunirao, posle sedmica održavanja protesta koje Iran dovodi u vezu sa stranim neprijateljima.

EU bi trebalo da usvoji novi paket sankcija prema Iranu zbog kršenja ljudskih prava 14. novembra na sastanku ministara spoljnih poslova Unije, objavio je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet