Fokus

Francuska ministarka najavljuje sankcije: Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja iranskim zvaničnicima

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

18:23

Francuska ministarka najavljuje sankcije: Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja iranskim zvaničnicima
Katrin Kolona - Copyright AP/John MacDougall

veličina teksta

Aa Aa

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona izjavila je da Evropska unija želi da uvede zamrzavanje imovine i zabranu putovanja brojnim iranskim zvaničnicima koji su učestvovali u suzbijanju protesta održanih zbog smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini.

"Akcija Francuske u srcu EU je da cilja na one koji su odgovorni za suzbijanje protesta, tako što će ih smatrati odgovornim za svoja dela", rekla je Kolona poslanicima u parlamentu, preneo je Rojters.

Kolona je rekla da su mere usmerene na represivne režimske ličnosti u Iranu koje, kako je rekla, šalju svoju decu da žive u zapadnim zemljama.

Masovni protesti u Teheranu i drugim gradovima u Iranu izbili su nakon što je ranije prošlog meseca preminula Amini (22), četiri dana nakon što su očevici optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli.

Policija je negirala pisanja na društvenim medijima da je Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama.

Uhapšena je u Teheranu, u koji je došla da poseti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet