Fokus

Sukob policije i studenata na univerzitetu u Teheranu, protesti i dalje traju širom zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

08:25

Sukob policije i studenata na univerzitetu u Teheranu, protesti i dalje traju širom zemlje
Sukob policije i studenata na univerzitetu u Teheranu, protesti i dalje traju širom zemlje - Copyright Tanjug AP/Esteban Felix

veličina teksta

Aa Aa

Iranska policija sukobila se u nedelju sa studentima na jednom od najprestižnijih univerziteta u zemlji, izvestili su društveni i državni mediji.

U izveštajima se navodi da je veliki broj studenata na univerzitetu Šarif u Teheranu bio zarobljen na parkingu kampusa, preneo je BBC.

Na jednom video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako studenti beže od bezbednosnih snaga u kampusu univerziteta Šarif, a iz daljine se čuju zvuci koji podsećaju na pucnje.

U drugom video snimku, čini se da bezbednosne snage na motorima pucaju na automobil sa putnikom koji snima video.

TV kanal Iran Internešnal izvestio je da su snage bezbednosti napale studentske domove i pucale iz oružja.

Nedelja je bila prvi dan semestra za mnoge studente koji prvi put pohađaju univerzitet Šarif. U izveštajima se navodi da se veliki broj ljudi okupio ispred glavne kapije kampusa kasno uveče nakon što su čuli za sukobe.

BBC navodi da nije u mogućnosti da proveri šta se zapravo desilo na univerzitetu.

Prethodne dve večeri došlo je do eskalacije antivladinih protesta u Teheranu i mnogim drugim gradovima širom zemlje, uprkos rastućem broju poginulih.

Antivladini protesti izbili su u Iranu u septembru nakon smrti žene koju je pritvorila policija za moral.

Mahsa Amini (22) pala je u komu nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Protesti su počeli posle njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad, navodi Bi-Bi-Si.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet