Fokus

Ambasada Irana: Žalimo zbog smrti Mahse Amini

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

15:52

Ambasada Irana: Žalimo zbog smrti Mahse Amini
EPA/Abedin Taherkenareh - Copyright EPA/Abedin Taherkenareh

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Irana uputilia je danas saopštenje u kojem navode da žale zbog smrti Mahse Amini (22).

"Iran je zgrožen smrću Mahse Amini i koristi priliku da još jednom izrazi najdublje saosećanje sa ožalošćenom porodicom", kaže se u saopštenju u kojem amabsada navodi detalje o pokretanju istrage i iz preliminarnog izveštaja o smrti Amini kao i događajima koji su usledili.

Navode da je taj preliminarni izveštaj "pripremljen sa ciljem da se prikaže odlučnost i rešenost Irana u prikazu aspekti incidenta i postojecih činjenica koji se odnose na "iskorišćavanje dogadaja koji su usledili i postali okidač nemira i nebezbednosti u društvu".

Naglašavaju da utvrđivanje uzroka smrti zahteva vreme.

"Uzimajući u obzir lažne i nenaučne informacije koje kruže na društvenim mrežama i internetom izjavljujemo da nisu pronadheni znakovi povreda na glavi i licu, lobanje, organima", navedeno je u saopštenju.

Naglašavaju da će Iran ozbiljno nastaviti da se bavi tim incidentom sve dok se ne otkrije uzrok smrti, i neće dozvoliti da se povrede prava preminule i njene porodice ako se neko proglasi kriv za nemar ili grešku.

Podsećaju da su odmah po informaciji o smrti Mahse Amini, oformljeni specijalni istražni timovi da bi se razjasnili svi aspekti tog incidenta i otkrila istina.

U saopštenju ambasada navodi da su pokrenute nepristrasne, efikasne i nezavisne istrage.

Ocenjuju da je veoma žalosno da izjava koju je dao vršilac dužnosti Visokog komesara UN za ljudska prava poziva na neprimenjivanje ili odbacivanje zakona.

"Izražavanje zabrinutosti zbog hidžaba je nečuveno jer, uspostavljanje javnog reda u svim društvima zavisi od primene zakona koje usvajaju poslanici, za koje je glasao narod. Imajući većinu glasova od 98,2 odsto Iran donosi zakone po tipu upravljanja - što je determinisano Ustavom, kao i kulturom i religijom naroda", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da se uspostavljanje javnog reda i to da ljudi uživaju ljudska prava u jednom demokratskom društvu zasnovanom na vladavini zakona, može jedino postići poštovanjem i postupajući po zakonu.

"Organi reda ne mogu ni pod kakvim okolnostima da krše prava građana pri sprovođenju pravila i regulativa uključujuci i zakon o hidžabu. Svako kršenje zakona povlači krivičnu odgovornost i oni koji sprovode zakone, uključujući sudstvo, policiju i zatvorsko osoblje nemaju prava da deluju protiv volje zakonodavca u okviru svojih obaveza. Svako nezakonito ponašanje daje pravo oštećenom da uloži žalbu", saopštila je ambasada.

U saopštenju se izražava žaljenje što su se neka mirna okupljanja nakon incidenta pretvorila u nerede tokom kojih je javna i privatna imovina zapaljena i poharana, a neki pripadnici organa reda i civili ubijeni vatrenim ili hladnim oružjem iz ruku demonstranata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet