Fokus

Irak uručio protestnu notu Iranu zbog napada dronovima

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

14:37

Irak uručio protestnu notu Iranu zbog napada dronovima
Irak uručio protestnu notu Iranu zbog napada dronovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Irak je danas pozvao iranskog ambasadora kako bi mu uručio protestnu notu nakon smrtonosnog napada bespilotnim letelicama na kurdski region na severu Iraka, koji je izvela Iranska revolucionarna garda, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Bagdadu.

Napad je usledio nakon što su iranske vlasti optužile naoružane kurdske disidente za umešanost u nemire koji sada potresaju Iran, prenosi Rojters. Lokalni zvaničnik je rekao da je devet ljudi je poginulo, a da su 32 osobe ranjene u napadima u blizini Erbila i Sulejmanije u Iračkom Kurdistanu.

"Neki od ranjenih su u kritičnom stanju i broj poginulih bi mogao da poraste", naveo je zvaničnik u saopštenju.

Očevici su rekli da je u napadu bespilotnim letelicama pogođeno najmanje 10 baza iranskih Kurda u blizini Sulejmanije. Iranska revolucionarna garda saopštila je da će nastaviti s napadima na teroriste u regionu.

"Ova operacija će se nastaviti sa našom punom odlučnošću sve dok pretnja ne bude efikasno odbijena, baze terorističkih grupa ne budu demontirane i vlasti kurdskog regiona ne preuzmu svoje obaveze i odgovornost", navodi se u saopštenju Garde objavljenom na iranskoj državnoj televiziji.

U subotu i ponedeljak Iranska revolucionarna garda je izvela niz artiljerijskih udara i napada bespilotnim letelicama na kurdske položaje. Smatra se da je to odgovor na tekuće proteste koji uznemiravaju Iran zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je kurdskog porekla, navodi AP.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je juče Iran da se uzdrži od upotrebe "nepotrebne ili nesrazmerne sile" protiv demonstranata.

Agencije Ujedinjenih nacija, SAD, Nemačka i Velika Britanija su osudile napade na severni Irak.

Amini (22), devojka iz iranske pokrajine Kurdistan, u pritvoru je pala u komu i umrla u Teheranu prošle sedmice, pošto ju je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, podseća Rojters. Njena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve otkako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cena benzina 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet