Fokus

Berbok pozvala EU da uvede sankcije Iranu zbog smrti Mahse Amini

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

20:54

Berbok pozvala EU da uvede sankcije Iranu zbog smrti Mahse Amini
Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da želi da Evropska unija uvede sankcije Iranu zbog smrti 22-ogodišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru i gušenja demonstracija.

"Iranske vlasti moraju odmah prekinuti svoje brutalno postupanje prema demonstrantima", rekla je nemačka ministarka, pozivajući se na istragu o smrti Mahse Amini i one koji zbog toga protestuju, prenosi Rojters.

Navodi se da je evropski blok poslednji put dogovorio sankcije za ljudska prava Teheranu 2021. godine.

Dodaje se, međutim, da nijedan Iranac nije stavljen na tu listu od 2013, pošto je EU izbegavala da naljuti Iran u nadi da će sačuvati nuklearni sporazum koji je Teheran potpisao sa svetskim silama 2015.

Rojters ističe da je trenutno na snazi niz sankcija za oko 90 iranskih pojedinaca, a koje se obnavljaju svakog aprila.

Sjedinjene države su 22. septembra uvele sankcije iranskoj policiji za moral zbog navoda o zlostavljanju iranskih žena, smatrajući da je ta jedinica odgovorna za smrt Mahse Amini, nakon što ju je uhapsila u Teheranu jer je nosila "neprikladnu odeću".

Tanjug AP/Esteban Felix

 

Francusko ministarstvo spoljnih poslova nagovestilo je u ponedeljak da će podržati sankcije, navodeći u saopštenju da Pariz ispituje dostupne opcije za reagovanje bloka u slučaju "novih masovnih zloupotreba prava žena i ljudskih prava u Iranu".

"Evropska unija nastaviće da razmatra sve opcije koje su joj na raspolaganju uoči sledećeg Saveta za spoljne poslove, kako bi se bavila ubistvom Mahse Amini i načinom na koji su iranske bezbednosne snage reagovale na demonstracije koje su usledile", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borelj.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi istakao je u sredu da je smrt Aminijeve "ožalostila" sve u Islamskoj republici, ali je upozorio da "haos neće biti tolerisan usred širenja nasilnih protesta".

Iranski zvaničnici kažu da je 41 osoba, uključujući pripadnike policije i provladine milicije, poginula u protestima širom zemlje, ali su iranske grupe za ljudska prava prijavile veći broj žrtava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet