Fokus

U napadu separatista na jugoistoku Irana poginulo 19 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

15:47

U napadu separatista na jugoistoku Irana poginulo 19 ljudi
Migranti iz Avganistana - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

U napadu naoružanih separatista na policijsku stanicu u gradu Zahedan na jugoistoku Irana, poginulo je 19 ljudi, a među žrtvama su i tri pripadnika elitne iranske vojne formacije Islamske revolucionarne garde (IRG), navodi se u današnjem izveštaju iranske državne novinske agencije IRNA.

Napadači su se juče infiltrirali među vernike u blizini džamije u gradu Zahedan, da bi izveli napad na obližnju policijsku stanicu, stoji u izveštaju IRNA, prenosi AP.

U izveštaju lokalnih medija se navodi da su u sukobima ranjena 32 pripadnika IRG, uključujući pripadnike dobrovoljačke jedinice.

Za sada nije jasno da li je ovaj napad povezan sa protestima protiv iranskih vlasti koji su buknuli nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru.

Tokom poslednje dve nedelje hiljade Iranaca protestuju na ulicama gradova zbog smrti Maše Amini koju je pritvorila policija za moral u glavnom gradu Teherana jer navodno nije po propisno nosila obavezni hidžab.

Demonstranti su israzili svoj gnev zbog tretmana prema ženama u Iranu i rasprostranjene represije u Islamskoj Republici, a demonstracije širom te zemlje ubrzo su prerasle u poziv da se zbaci klerikalna vlast koja rukovodi državom od Islamske revolucije 1979. godine.

Komentari (0)

Svet