Fokus

Seul saopštio: Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

07:38

Seul saopštio: Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu
Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja ispalila je danas novi projektil, a najverovatnije je da je reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi, saopštila je Južna Koreja, dan nakon što je Pjongjang lansirao manju raketu. Japanska obalska straža je takođe izvestila o ovom lansiranju, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da se čini da je projektil interkontinentalna balistička raketa, što je oružje najvećeg dometa Severne Koreje i ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom delu SAD, navodi britanska agencija.

Raketa koju je u danas ispalila Severna Koreja imala je sposobnost da leti čak 15.000 kilometara, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada. Projektil, u klasi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), dostigao je visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzdignutoj putanji, rekao je ranije Hirokazu Macuno, glavni sekretar kabineta japanske vlade.

Sleteo je oko 200 kilometara zapadno od ostrva Ošima u severnoj prefekturi Hokaido. Dan ranije, Severna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa, a njen ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio na "žešće vojne odgovore" na poteze SAD kojima povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu.

On je još poručio da se Vašington "kocka zbog čega će zažaliti". U saopštenju koje su preneli državni mediji, Čoe je osudio nedeljni trilateralni samit SAD, Južne Koreje i Japana tokom kojeg su lideri tih zemalja kritikovali probe naoružanja Pjongjanga i obećali veću bezbednosnu saradnju.

Ove godine Severna Koreja je izvela rekordan broj testova balističkih projektila, koji su zabranjeni rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje su sankcionisale ovu zemlju zbog njenog raketnog programa i razvijanja nuklearnog oružja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet