Fokus

U Kini zabeležen prvi smrtni slučaj od korone u poslednjih šest meseci, stroga ograničenja i dalje na snazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

20/11/2022

-

12:07

U Kini zabeležen prvi smrtni slučaj od korone u poslednjih šest meseci, stroga ograničenja i dalje na snazi
U Kini zabeležen prvi smrtni slučaj od korone u poslednjih šest meseci, stroga ograničenja i dalje na snazi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas saopštila da je zabeležen novi smrtni slučaj od koronavirusa, prvi nakon šest meseci, javlja AP. Prema podacima Državne zdravstvene komisije preminuli je osamdesetsedmogodišnji muškarac iz Pekinga.

Prethodni smrtni slučaj od ove bolesti zabležen je 26. maja, pa je broj preminulih od korone u Kini sada 5.227 od početka izbijanja pandemije u novembru 2019. godine.

Prethodna žrtva korone živela je u Šangaju, koji je na proleće imao veliko povećanje u broju slučajeva.

Kina je danas saopštila da je u prethodnih 24 sata zabeleženo 24.215 novih slučajeva kovida, većina od njih je asimptomatska.

Iako Kina ima visoku stopu vakcinacije, jer je više od 92 odsto stanovništva primilo bar jednu dozu, brojka je manja kod starijih, posebno kod ljudi preko 80 godina gde je procenat 65 odsto.

Zdravstvena komisija nije dala podatak o vakcinalnom statusu poslednjeg preminulog.

Protesti protiv kovid mera

Kina u poslednjih dana beleži nagli skok broja zaraženih koronom zbog čega ponovo dolazi do zatvaranja i ograničenja putovanja.

Vladin pristup nultoj politici kovida 19, koji je zaustavio ekonomski rast i poremetio svakodnevni život, u poslednje vreme izazvao je burne reakcije i demonstracije građana.

Stanovnici kineskog Guandžoua, grada koji se u karantinu zbog koronavirusa nalazi nalazi od 5. novembra, ove nedelje su izašli na ulice kako bi pokazali svoje protivljenje strogim merama uvedenim zbog pandemije. 

Snimci i slike koje kruže društvenim mrežama pokazuju besne demonstrante koji ruše barijere koje su postavile lokalne vlasti, piše CNN.

Nakon što je Kina pre desetak dana odlučila da ublaži pojedina ograničenja poput skraćenja karantina za dva dana za bliske kontakte sa obolelima, kao i za putnike koji dolaze u tu zemlju, bilo spekulacija da vlada razmatra izmene pristupa "nultoj politici kovida 19". Međutim, kineski zdravstveni zvaničnici nisu dali naznake o bilo kakvom popuštanju restriktivnih mera.

Stroga politika zatvaranja odnosi živote

Javna frustracija i ozlojeđenost samo su porasli u poslednjih nekoliko nedelja, nakon što je najviši lider Si Đinping započeo svoj treći mandat na vlasti bez najava da će početi opuštanje mera.

Tragični slučajevi za koje se smatra da su povezani sa politikom nultog kovida dobili su na zamahu, pa su sve češće diskusije i na društvenoj mreži Veibu na tu temu.

Kako prenosi CNN, pre nekoliko nedelja 55-godišnja žena je pala u smrt sa 12. sprata iz zaključanog stambenog kompleksa u Hohotu, glavnom gradu severnog regiona Unutrašnje Mongolije. Stambeni blok je zaključan od kraja oktobra nakon što su prijavljena dva slučaja, a ulaz u zgradu je ograđen visokim barikadama.

profimedia

 

U široko raširenoj audio poruci koja se delila na mrežama, moglo se čuti kako ćerka nesrećne žene lupa o barikadu i očajnički doziva u pomoć, moleći radnike da otključaju barijeru kako bi mogla da požuri do svoje majke, dok na drugom snimku, kleči i plače pored svoje majke, koja je nepomično ležala na zemlji.

Ovaj slučaj je izazvao negodovanje širom zemlje, a povezani hešteg prikupio je pola milijarde pregleda na društvenoj mreži Veibu. U još jednoj tragediji koja je izazvala gnev širom zemlje, trogodišnji dečak je umro od trovanja gasom u sredu u zatvorenom kompleksu u severozapadnom gradu Landžou nakon što su ograničenja zbog kovida odložila napore za spasavanje.

Blagi pad broj zaraženih

Kina je juče prijavila blagi pad broja novozaraženih virusom korona, nakon zatvaranja restorana i drugih objekata i poziva građanima da preko vikenda ostanu kod kuće u Pekingu i mnogim drugim gradovima.

Vlasti su širom zemlje prijavile 24.263 slučaja, od kojih je 2.055 bilo simptomatsko, a 22.208 asimptomatskih, što je manje u odnosu na 25.129 prethodnog dana.

Vlasti su nedavno pokušale da ublaže stroge mere protiv virusa korona, koje su uvedene jer je broj slučajeva porastao na najviši nivo od aprila, prenosi Rojters.

profimedia

 

U Pekingu je prijavljeno 79 simptomatskih i 436 asimptomatskih slučajeva u petak, što je manje u odnosu na 100 simptomatskih i 366 asimptomatskih slučajeva prethodnog dana, pokazali su vladini podaci.

Pekinške vlasti su u pripravnosti kako bi sprečile širenje epidemije iz drugih gradova na prestonicu.

Komentari (0)

Svet