Fokus

Kina ublažila pojedine mere protiv korone, posebno za ulazak u zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

12:06

Kina ublažila pojedine mere protiv korone, posebno za ulazak u zemlju
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kina je odlučila da ublaži pojedina ograničenja uvedena zbog korona virusa, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te zemlje. Između ostalog, biće skraćen karantin za dva dana za bliske kontakte sa obolelima, kao i za putnike koji dolaze u tu zemlju, a takođe će biti ukinute kazne avio-kompanijama zbog dovođenja zaraženih putnika, prenosi Rojters

Prema novim pravilima, osobe koje su ostvarile bliski kontakt sa zaraženom osobom imaju obavezu da borave u centralnom karantinu pet dana i potom u dodatnoj samoizolaciji još tri dana.

Isto važi i za putnike koji dolaze u Kinu. Prema dosadašnjim pravilima navedenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, svi putnici koji iz inostranstva dolaze u NR Kinu, uključujući državljane Srbije, su po ulasku u Kinu u obavezi da borave u centralnom karantinu sedam dana i potom u dodatnoj samoizolaciji još tri dana.

Tokom boravka u centralnom karantinu putnici su bili u obavezni da urade pet PCR testiranja.

Odluka o ublažavanju mera protiv korone doneta je dan nakon što je kineski predsednik Si Ðinping predsedavao sastankom novog saziva Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije koji je bio posvećen razmatranju situacije u vezi sa koronom.

Pojedini eksperti upozoravaju da su donete mere postepene, preneo je Rojters.

U sklopu novih mera, rizici od korone za pojedina područja biće klasifikovani kao visoki i niski, bez srednje kategorije koja je do sada postojala. Nadležne kineske zdravstvene službe su takođe saopštile da pripremaju plan za ubrzavanje vakcinacije stanovništva protiv korone.

U Pekingu su istovremeno zatvoreni gradski parkovi i uvedene su druge restriktivne mere zbog novog talasa obolelih od korona virusa, pošto je danas objavljeno da u tom gradu ima 118 novoobolelih.

Komentari (0)

Svet