Fokus

Napadnut sever Izraela, Netanijahu naredio vojsci da nastavi raketiranje

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

17/05/2021

-

22:16

Napadnut sever Izraela, Netanijahu naredio vojsci da nastavi raketiranje
Napadnut sever Izraela, Netanijahu naredio vojsci da nastavi raketiranje - Copyright Tanjug AP/Heidi Levine, Tanjug AP/Nasser Nasser, Tanjug AP/Majdi Mohammed, Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Sukobi između izraelskih snaga i Hamasa ne jenjavaju već sedam dana. Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju masivnih vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanjahu najavio novi, četvrti rat s palestinskim Hamasom koji upravlja Pojasom Gaze. Palestinski zvaničnici navode da je u Pojasu Gaze 197 osoba izgubilo život.

Šta treba da znate:

  • Izraelske snage od jutros su izvele seriju masivnih udara na više lokacija u Gazi
  • Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio "četvrti rat" sa palestinskim Hamasom
  • Pripadnici Hamasa ponovo lansirali rakete na teritoriju Izraela
  • Jedna od raketa pogodila sinagogu u izraelskom gradu Aškelon
  • Nekoliko povređenih u gradu Ašdod
  • Od početka sukoba u Pojasu Gaze poginulo 197 ljudi

Tanj

22ug/AP/Adel Hana

 

 

23:09 - Napadnut sever Izraela, rakete ispaljene iz Libana

Iraelska vojska potvrdila je večeras da je raketama napadnut sever Izraela. Kako je saopšteno, rakete su lansirane sa juga Libana, a proglašena je opasnost od raketa.

Izraelska vojska je navela da su sirene aktivirane u oblasti Misgav Am, na severu zemlje.

 

 

Prethodno su izraelske odbrambene snage saopštile da su tri rakete ispaljene iz Libana u Izrael.

22:00 - Netanijahu naredio vojsci da nastavi raketiranje


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je naredio Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da nastave da gađaju, kako je rekao, terorističke ciljeve u Pojasu Gaze.

On je nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima odbrane rekao da će Izrael "nastaviti da dejstvuje dok god je potrebno kako bi vratio mir i bezbednost za sve izraelske građane".

"Direktiva je da IDF nastavi napade na terorističke ciljeve, koje izvodi dobro", rekao je Netanijahu, prenosi "Tajms of Izrael".

On je naveo da je IDF danas eliminisao još jednog komandanta organizacije Islamski džihad, pogodio podmornicu Hamasa i da, pored ostalih meta, nastavlja da gađa mrežu podzemnih tunela Hamasa.

21:10 - Izraelska vojska: Pogođeno pet kuća lidera Hamasa

Avioni i dronovi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) pogodili su pet kuća koje pripadaju komandantima Hamasa u Pojasu Gaze koje su služile kao vojni štabovi, saopštila je večeras izraelska vojska.

U saopštenju se dodaje da "IDF napada ciljeve terorista širom celog Pojasa Gaze svom neophodnom silom".

Palestinsko Ministarstvo stambene gradnje saopštilo je da je u Pojasu Gaze u izraelskim napadima potpuno uništeno više od 800 stambenih zgrada, a da ih je oko 10.000 oštećeno.

 

 

20:50 - Erdogan kritikovao Bajdena zbog prodaje oružja Izraelu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je odobrenje američkog kolege Džozefa Bajdena o prodaji oružja Izraelu.

On je rekao da su SAD "pisale istoriju krvavim rukama", kada je reč o sukobu između Izraela i Palestinaca, preneo je Rojters.

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

 

Bajdenova administracija je danas odobrila potencijalnu prodaju oružja sa navođenjem Izraelu u crednosti od 735 miliona dolara.

18:40 - Generalna skupština UN u četvrtak o krizi na Bliskom istoku

Generalna skupština Ujedninjenih nacija raspravljaće na sednici u četvrtak o trenutnim sukobima između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Kako je na Tviteru objavio predsednik tog tela Volkan Bozkir, biće razmotrena "ozbiljna situacija na okupiranim palestinskim teritorijama", u renutku kada "Izrael intenzivira ofanzivu dovodeći u opasnost nebrojene živote civila".

Savet bezbednosti UN održao je protekle nedelje tri hitne sednice bez konkretnog zaključka, nakon što su Sjedinjene Američke Države sva tri puta blokirale usvajanje rezolucije u kojoj se poziva na hitan prekid vatre. 

17:30 - Oglasila se i Angela Merkel

I Berbok osudila Hamas

Jedna od vodećih kandidatkinja za naslednicu Merkel, Analena Berbok iz nemačkih Zelenih, osudila je raketne napada Hamasa i podržala pravo Izraela na samoodbranu.

Ona je pozvala Nemačku i Evropsku uniju da podrže napore američkog predsednika Džoa Bajdena da posreduje između zaraćenih strana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku i izrazila solidarnost Nemačke sa Izraelom.

Merkel je rekla da Izrael ima pravo na samoodbranu i osudila nastavak raketnih napada na Izrael, iz Pojasa Gaze, prenosi AP.

Nemačka kancelarka je rekla da se nada da će sukobi biti brzo završeni, imajući u vidu da žrtve među civilima sa obe strane.

Iz kabineta Merkel navodi se da je ona istakla da će nemačka vlada nastaviti da "odlučno reaguje protiv protesta u Nemačkoj, na kojima se šire mržnja i antisemitizam".

16:42 - Lavrov: Međunarodna zajednica da posreduje u sukobu u Gazi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je međunarodna zajednica poslala sve neophodne signale obema stranama izraelsko-palestinskog sukoba, kao i da poravnanje sada zavisi od njihovih pregovora.

On je na konferenciji za novinare rekao da i dalje polazimo od pretpostavke da međunarodna zajednica nije ravnodušna na ono što se dešava.

"To je kvartet međunarodnih posrednika koji su dužni da pomognu u rešavanju palestinskog pitanja. Nažalost, izgubljeno je nekoliko dana jer SAD nisu bile spremne da razgovaraju o situaciji odmah nakon što se ona pojavila. Sada sve zavisi od stranaka u pregovorima i njihovoj dobroj volji “, rekao je Lavrov, prenosi Tass.

Lavrov je naglasio da će Rusija uciniti sve da pomogne sukobljenim stranama da se postigne sporazum o ugušivanju sadašnje vrlo opasne faze sukoba i što pre započnu direktni pregovori.
 

14:50 - Sirene i dalje odjekuju Izraelom

Lokalni mediji pišu da su se sirene za uzbunu začule i u Kirjat Maračiju i drugim mestima na jugu Izraela. "Tajms of Izrael" piše da je jedna raketa pogodila glavni put u Jahiniju, blokirajući saobraćaj u oba pravca. 

14:23 - Podrška Palestnicima u borbi za Šeik Džaru na internetu

Oznaka #SaveSheikhJarrah (Sačuvajmo Šeik Džarah) dobila je zamah na intenetu nakon snimaka noćnih obračuna policije i demonstranata protiv proterivanja osam palestinskih porodica iz naselja u istočnom Jerusalimu, na koje pravo polažu jevrejski naseljenici.

Izraelska policija u zaštitnoj opremi gurnula je palestinsku demonstrantkinju na zemlju 9. maja, što je Aja Kalaf, palestinska uticajna ličnost na društvenim mrežama, zabeležila u direktnom prenosu za svojih 187.000 Instagram pratilaca, navodi Rojters.

Prizor je jedan od nekoliko deljenih na društvenim mrežama, a „#SaveSheikhJarrah“ podržale su i britanska pevačica Dua Lipa i američka glumica Viola Dejvis koje su na taj način izrazile solidarnost.

U oktobru prošle godine izraelski sud presudio je u korist doseljenika koji tvrde da palestinske porodice žive na zemlji koja je nekada pripadala Jevrejima.

Palestinci se žale na odluku na izraelskom Vrhovnom sudu.

Ali sudski pretres je odložen ranije ovog meseca usled porasta tenzija u Šeik Džari, koji se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od kapije Damask u Starom gradu, još jedne nedavne tačke sukoba.

Kako Rojters navodi, bes zbog predloženih deložacija bio je ključni faktor iza napetosti u Jerusalimu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji je prošle nedelje eskalirao daleko izvan svetog grada u neprijateljstva između Izraela i Palestinaca kakva nisu viđena godinama.

13:29 - Nekoliko povređenih u udaru u Izraelu

Nekoliko osoba povređeno je izraelskom gradu Ašdod nakon što su iz Gaze ispaljene rakete, javlja BBC.

 

 

13:27 - Hamas ponovo ispalio rakete prema Izraelu

Na jugu Izraela ponovo su se začule sirene za uzbunu, nakon što je palestinski Hamas potvrdio da je lansirao rakete u pravcu izraelske teritorije.

13:10 - U izraelskom napadu na Gazu ubijen komandant Abu Harbid

U današnjem izraelskom vazdušnom napadu ubijen je Hasan Abu Harbid, zapovednik severne divizije palestinskog pokreta Islamski džihad, potvrđeno je i iz izvora u izraelskoj vojsci i u Islamskom džihadu.

Pogibija komandanta Islamskog džihada izazvaće, po svemu sudeći, žestok odgovor palestinske strane u jeku sve težih sukoba između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.

U saopštenju izraelske vojske potvrđeno je da je komandant Harbid likvidiran i navodi da je on bio odgovoran za nekoliko napada protivoklopnim raketama na civile u Izraelu.

Harbid je komandovao Islamskim džihadom u poslednjih 15 godina, kaže se u izveštaju izraelske vojske.

13:00 - Bombardovani Hamasovi tuneli

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila 15 kilometara duge tunele koji koristi Hamas. Izraelski ratni avioni izveli su i novu seriju jakih vazdušnih udara na nekoliko lokacija u gradu Gazi a na meti napada bile su i kuće Hamasovih komandanata.

Napadi od jutros

U jutrošnjem, 10-minutnom napadu gađani su ciljevi na širem gradskom području Gaze, akcija izraelske avijacije trajala je duže od jučerašnje, najsmrtonosnije do sada u kojoj je poginulo 42 Palestinaca i prema podacima iz izveštaja AP, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.

Iz izraelske vojske je saopšteno da su napadi izvedeni na mesta za koja se veruje da su prebivališta devetorice zapovednika Hamasa širom Gaze, ali za sada nema podataka o broju žrtava i materijalnoj šteti.

Lokalni mediji su preneli da su u jutrošnjem udaru na meti izraelskih raketa i bombi bile i glavne priobalne saobraćajnice u zapadnim delovima grada, zgrade bezbednosnih službi, a iz lokalne elektrodistribucije je saopšteno da je oštećen dalekovod iz jedine elektrane koja snabdeva električnom energijom veći deo južnih delova grada Gaze.

Tanjug/AP/Adel Hana

Ruševine u Gazi

U jučerašnjem TV obraćanju naciji premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je nastavak vazdušnih udara "punom snagom, do daljeg, jer Izrael namerava da Hamasu naplati visoku cenu", a podršku je dobio i od svog političkog rivala, ministra odbrane Izraela Benija Ganca.

Pripadnici Hamasa su takođe nastavili sa raketiranjem naseljenih mesta u Izraelu, lansirajući projektile iz stabenih četvrti Gaze.

Jedna raketa Hamasa pogodila je sinagogu u gradu Aškelonu na jugu Izraela samo nekoliko sati pre večernje službe povodom praznika Šavut, ali nije bilo povređenih, potvrđeno je iz službi za vanredne situacije.

U jučerašnjim vazdušnim udarima izraelske ratne avijacije na stambene četvrti čitave porodice su ostale zatrpane u ruševinama, a prašina, staklo i delovi zgrada pokrili su gradske ulice u Gazi.

Palestinski izvori iz Gaze su sinoć saopštili da je broj stradalih civila nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197 i da među ima 58 maloletnika i 34 žene.

Više od 250 ranjenih građana Gaze je evakuisano u Egipat na lečenje i oporavak od povreda, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici, preneo je ranije jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema zvaničniom podacima u jučerašnjim izraelskim napadima poginulo je ukupno 42 ljudi, a među njima je bilo čak desetoro dece, preneo je ranije Rojters.

Ispaljeno na hiljade projektila

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da su "palestinski radikali" iz Pojasa Gaze ispalili oko 3.100 projektila od 10. maja ka Izraelu, a 1.210 je oboreno.

"Hamas i islamski džihad su ispalili 3.100 raketa iz Gaze u prethodnih sedam dana. To je najveće raketiranje sa kojim se Izrael susreo u istoriji", navodi se u saopštenju koje je preneo TAS.

Ministarstvo odbrane Izraela je dodalo da se 450 projektila srušilo u Gazi, a da je 1.210 projektila presreo protivvazdušni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Glavna urednica AP traži istragu zbog raketiranja zgrade

Glavna urednica američke novinske agencije Asošiejted pres Sali Bazbi danas je zatražila nezavisnu istragu povodom izraelskog bombardovanja zgrade u Gazi, u kojoj su bili smešteni novinari AP-a i drugih medija, ističući da javnost "zaslužuje činjenice".

Bazbi je rekla da AP nije do sada video nijedan dokaz od izraelskih zvaničnika kojim bi se opravdalo bombardovanje i rušenje dvanaestospratnice u subotu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Adel Hana

Višespratnica srušena u izraelskom udaru

Izraelski zvaničnici su rekli da su raketirali zgradu jer je Hamasova obaveštajna ćelija bila u toj zgradi.

"Čuli smo od Izraelaca da imaju dokaze. Ne znamo koji su to dokazi. Smatramo da je red da se u ovom trenutku uradi nezavisna istraga o tome šta se desilo u subotu", izjavila je Bazbi za CNN.

Izrael je ranije upozorio civile u zgradi da je napuste pre nego što projektili unište objekat.

Ranije je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je "obaveštajna kancelarija palestinske terorističke organizacije bila u toj zgradi i da je odatle organizovala terorističke napade na izraelske civile, zbog čega je objekat bio legitimna meta".

Bazbi je rekla za CNN da su novinari AP nepovređeni i da sada izveštavaju iz kancelarije rivalske francuske novinske agencije Frans pres u Gazi.

"Ne zauzimamo strane u aktuelnom konfliktu. Međutim, smatramo da treba da obavestimo svet šta se dešava u ovom konfliktu ili bilo kojem u svetu. Ovo je važna priča, jer zbog akcija od juče svet će biti uskraćen za informacije", rekla je ona.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

Oštećena sinagoga u Aškelonu

Asošijejted pres prenosi da je Bazbi rekla i da je ta agencija u srušenoj kuli Al Džalala u Gazi imala kancelarije 15 godina i da nikada nije čula ili dobila bilo kakvu informaciju da bi u toj zgradi mogao da bude Hamas.

Zato, kako je naglasila, javnosti moraju biti predočene činjenice.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u subotu razgovarao sa predsednikom novinske agencije AP Gerijem Pruitom i ponudio mu "bezrezervnu podršku za nezavisno novinarstvo i medijske organizacije širom sveta".

Komentari (0)

Svet