Fokus

Kako se Katar od sportske pretvorio u političku arenu: Svetsko prvenstvo u fudbalu zasenila politika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2022

-

21:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Oči cele planete ove nedelje uperene su u Katar. Počelo je Svetko prvenstvo u fudbalu, ali se često više priča o svemu ostalom sem o igri. Najstavljaju se kontroverze oko pripreme i organizacije prvenstva u ovom delu sveta, a poslednje su vezane za reprezentaciju Irana. O ovoj temi detaljnije je za Euronews svet govorio bivši ambasador Srbije u Kataru Jasmin Pozderac.

U svakom slučaju, najveća politička priča u Kataru trenutno je vezana za reprezentaciju Irana - neki igrači su na početku prvenstva podržali proteste i čak nisu pevali himnu na prvom meču. U međuvremenu, u Iranu jedan od najpoznatijih fudbelara Voria Gafuri je uhapšen zbog kritikovanja Vlade. Kako je rečeno, on je "uvredio nacionalni tim i širio je propagandu protiv države". Gafuri je inače tokom čitave karijere bio kritičar iranskih vlasti. A protesti u ovoj zemlji i dalje traju. 
O Iranu u Kataru i Teheranu, za Euronews svet govori Mirko Dautović, analitičar međunarodnih odnosa, koji nam se javlja iz glavnog grada Libana.

Ministri energetike Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o o ograničenju cene gasa, a detaljnije o tome za Euronews Svet govorio je Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku.

Osim toga, u emisiji Euronews Svet nu video na početku ovog teksta pogledajte i s kakvim se sve problemima Ukrajina susreće u ovoj fazi rata, da li su ugašene nade škotskih suverenista alil i da li je Trampovim mukama došao kraj.

 

Komentari (0)

Svet