Fokus

Tramp ponovo na udaru kritika: Šta se dogodilo na večeri sa Nikom Fuentesom, optuživanim za antisemitizam

Komentari

Autor: Gardijan, Njujork tajms, Vašington post

26/11/2022

-

21:08

Tramp ponovo na udaru kritika: Šta se dogodilo na večeri sa Nikom Fuentesom, optuživanim za antisemitizam
Donald Tramp - Copyright Tanjug AP/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Demokrate, antirasističke grupe i neki republikanci osudili su Donalda Trampa zbog večere sa Nikom Fuentesom, koga neki nazivaju belim suprematistom i antisemitom, nakon što su se pojavili detalji o njihovom susretu u letovalištu Mar-a-Lago, koje pripada bivšen američkom predsedniku.

Ovaj sastanak je poslednji u dugom nizu incidenata u koje su umešani bivši američki predsednik i krajnja desnica, uključujući i pominjanje "Ponosnih momaka" u predsedničkoj debati i njegove komentare da je bilo "veoma dobrih ljudi na obe strane" nakon sukoba 2017. godine na mitingu belih suprematista u Šarlotsvilu u Virdžiniji, na kom je jedan antifašistički demonstrant ubijen.

Tramp je priznao da je upoznao Fuentesa – koji otvoreno govori o svojim ekstremnim rasističkim i antisemitskim stavovima u svom podkastu – tokom večere sa Kanjeom Vestom, reperom sada poznatim kao Je. Tramp je rekao da nije znao da će Fuentes biti prisutan na večeri i da nema pojma ko je on, preneo je "Gardijan"

"Je se neočekivano pojavio sa trojicom njegovih prijatelja, o kojima ja nisam znao ništa", rekao je Tramp.

profimedia

Nik Fuentes

Jedna osoba prisutna na večeri je, međutim, rekla da je Tramp bio impresioniran Fuentesom. 

"Bio je impresioniran Nikom i njegovim poznavanjem Trampovog sveta. Nik je poznavao ljude, govore i skupove i ono što je okruživalo Trampovu kulturu, posebno kada je reč o bazi pristalica", rekla je Karen Džorno, bivša Trampova pomoćnica i viša savetnica, za "Vašington post".

Zanimljivo je da su i Tramp i Kanje Vest na listi onih kojima je Ilon Mask vratio Tviter naloge ovih dana.

Džonatan Grinblat, izvršni direktor Lige protiv klevete koja vodi kampanju protiv netrpeljivosti i antisemitizma, osudio je Trampov sastanak sa Fuentesom i izrazio šok zbog razvoja događaja.

"Nik Fuentes je među najistaknutijim antisemitima u zemlji. On je opaki fanatik i poznati poricatelj holokausta koga su osudile vodeće ličnosti obe političke stranke", rekao je Grinblat za "Njujork tajms"

Demokrate su se pridružile kritikama. Portparol Nacionalnog komiteta Demokratske stranke Amar Musa rekao je u saopštenju da bi zbog tog poteza Trampu, koji je nedavno najavio kandidaturu za izbore 2024, trebalo da bude zabranjeno da predstavlja republikansku stranku.

Među republikancima koji su kritikovali ovaj potez bio je i Kris Kristi, bivši guverner Nju Džersija koji bi takođe mogao da se kandiduje 2024. godine.

"Ovo je samo još jedan primer užasnog nedostatka rasuđivanja Donalda Trampa, što ga, u kombinaciji sa lošim rasuđivanjem u prošlosti, čini neodrživim kandidatom na opštim izborima za Republikansku stranku 2024. godine", rekao je Kristi.

Komentari (0)

Svet