Fokus

Vašington optužuje Moskvu da je jednostrano odložila pregovore o nuklearnom razoružanju

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

17:54

Vašington optužuje Moskvu da je jednostrano odložila pregovore o nuklearnom razoružanju
Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP - Copyright Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je "jednostrano odložila" razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o obnavljanju inspekcija nuklearnog oružja u okviru Sporazuma o nuklearnom ražoružanju Novi START, koji je trebalo da se održe u Kairu, saopštio je danas Stejt dipartment.

Kako je rekao portparol Stejt departmenta, Vašington je spreman da se u najkraćem roku odrede novi datumi pregovora, prenosi Rojters.

U američkoj ambasadi u Moskvi potom je RIA Novostima rečeno da je Rusija obavestila SAD da će predložiti nove datume za održavanje Bilateralne konsultativne komisije u okviru Sporazuma.

Sastanak bilateralne konsultativne komisije o START-u trebalo je da bude održan u Kairu od 29. novembra do 6. decembra, kako bi razgovarali o nastavku inspekcija u skladu sa novim sporazumom o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je suspendovan u martu 2020. zbog pandemije kovida 19. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije za RIA Novosti saopštilo da je sastanak odložen za kasniji datum.

„Ruska strana je obavestila SAD da jednostrano odlaže sastanak i da će predložiti nove datume za njegovo održavanje", rekao je izvor agencije u ambasadi.

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije i ambasada SAD u Moskvi saopštili su ranije danas da su pregovori odloženi, ali nijedna strana nije navela razlog za odlaganje sastanka.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ranije je saopštio da ne veruje da će sastanak u Kairu dovesti do velikih promena, uprkos željama obe strane da se dijalog o nuklearnom naoružanju održi, iako su odnosi između Rusije i SAD na najnižem nivou od Hladnog rata.

Novi START, koji je stupio na snagu 2011. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede, kao i raspoređivanje raketa i bombardera za njihovu isporuku na kopnu i podmornicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet