Fokus

Senka nad fudbalskim spektaklom: Zvaničnik Katara kaže da je između 400 i 500 radnika poginulo gradeći stadione i metro

Komentari

Autor: Time

29/11/2022

-

14:58

Senka nad fudbalskim spektaklom: Zvaničnik Katara kaže da je između 400 i 500 radnika poginulo gradeći stadione i metro
Senka nad fudbalskim spektaklom: Zvaničnik Katara kaže da je između 400 i 500 radnika poginulo gradeći stadione i metro - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Visoki katarski zvaničnik uključen u organizaciju Svetskog prvenstva po prvi put je objavio broj smrtnih slučajeva među radnicima koji su gradili stadione, dodajući da ih je bilo "između 400 i 500", što je drastično veći broj od bilo kog drugog koji je ranije ponudila Doha.

Činilo se da je komentar Hasana al-Tavadija, generalnog sekretara katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe, "izleteo" tokom intervjua britanskim novinarom Pirsom Morganom, koji prenosi "Tajm".

Nakon što su kritike grupa za ljudska prava o ugnjetavanju migrantske radne snage koja je gradila stadione, metro linije i novu infstraturkturu postajale sve glasnije, Vrhovni komitet i katasrska vlada nisu odmah hteli da odgovore na zahteve za komentar.

U intervjuu, čije je delove Morgan objavio na internetu, britanski novinar pita Al-Tavadija: Koji je pošten, realan, ukupan broj radnika migranata koji su umrli od posledica posla koji su radili za Svetstko prvenstvno u celini?

"Procedna je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačan broj. To je nešto o čemu se govorilo", odgovorio je Al-Tavadi.

Ali, o toj cifri nije se jasno raspravljalo. Izveštaji Vrhovnog komiteta koji datiraju od 2014. do kraja 2021. godine uključuju samo broj smrtnih slučajeva radnika uključenih u izgradnju i renoviranje stadiona koji su sada domaćini Svetskog prvenstva.

Prema objavljenim podacima, ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 40. Oni uključuju 37 zdravstvenih uzroka kao što su srčani udari i tri incidenta na samom radnom mestu. U jednom izveštaju se takođe posebno navodi smrt radnika od koronavirusa usred pandemije.

Otkako je FIFA dodelila turnir Kataru 2010. godine, zemlja je preduzela određene korake da promeni praksu zapošljavanja u zemlji. To uključuje eliminaciju tzv. sistema zapošljavanja kafala, vezivanja radnika za poslodavce, koji su imali pravo glasa o tome da li radnici mogu da napuste posao ili čak zemlju.

Katar je takođe usvojio minimalnu mesečnu platu od hiljadu katarskih rijala (275 dolara) za radnike i potrebne naknade za hranu i stanovanje za zaposlene koji te beneficije ne primaju direktno od svojih poslodavaca. Takođe su ažurirana pravila o bezbednosti radnika na radnom mestu.

"Jedna smrt je previše. Prosto i jednostavno", dodaje Al-Tavadi u intervjuu.

Aktivisti su pozvali Dohu da učini više, posebno kada je u pitanju uverenje radnicima da će primati plate na vreme i biti zaštićeni od poslodavaca koji ih zlostavljaju.

Al-Tavadijev komentar takođe je pokrenuo pitanje o istinitosti izveštaja - kako vlade, tako i privatnih preduzeća o povredama i smrtima radnika u arapskim državlama Persijskog zaliva, čije su nebodere izgradili mahom radnici iz zemalja Južne Azije poput Azije, Pakistana i Šri Lanke.

 

Komentari (0)

Svet