Fokus

Predsednik vlade narodnog jedinstva: "Najmanje 2.000 boraca ubijeno u Mjanmaru u borbi protiv vojne hunte"

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

13:01

Predsednik vlade narodnog jedinstva: "Najmanje 2.000 boraca ubijeno u Mjanmaru u borbi protiv vojne hunte"
Predsednik vlade narodnog jedinstva: "Najmanje 2.000 boraca ubijeno u Mjanmaru u borbi protiv vojne hunte" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 2.000 prodemokratskih boraca ubijeno je u Mjanmaru u borbi protiv vojne hunte koja je preuzela vlast prošle godine, izjavio je vršilac dužnosti predsednika vlade nacionalnog jedinstva (NUG) Duva Laši La.

On je na konferenciji Rojtersa "Nekst" (NEXT) sa nepoznate lokacije u Mjanmaru pozvao saveznike da pruže vojnu pomoć.

Vladu nacionalnog jedinstva (NUG), čine ostaci administracije svrgnute liderke Aung San Su Ći i drugih i predstavlja paralelnu civilnu vladu.

"Smrt je cena koju moramo da platimo", rekao je Duva Laši La, bivši učitelj i advokat koji je sa porodicom pobegao iz svog doma u državi Kačin u severnom Mjanmaru.

Vojska je njega i njegove kolege označila kao teroriste i zabranila građanima da komuniciraju sa njima, ali njihova paralelna civilna vlada uživa široku podršku.

Savezničke oružane grupe poznate kao Snage narodne odbrane pojavile su se širom zemlje.

Duva Laši La je prikazan kako posećuje snage, među kojima su i bivši studenti i profesionalci koji su odvedeni u džungle usled vojnih akcija.

"Nemam pojma kada ću se odreći svog života. To je po Božjoj volji. Već sam posvećen žrtvovanju bilo čega za svoju zemlju", rekao je on.

Nacija jugoistočne Azije je u previranju otkako je vojska preuzela vlast u februaru prošle godine, koja je upotrebila silu kako bi ugušila proteste.

Prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (grupa za ljudska prava koja prati nemire), pored 2.000 mrtvih u borbama, više od 2.500 civila je ubijeno na drugim mestima, uglavnom u gušenju protesta.

Prodemokratske borce nadmašuje vojska koju oprema Rusija, Kina i Indija, a koja koristi borbene avione za bombardovanje, navodi Rojters.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 1,3 miliona ljudi interno je raseljeno, a vojni napadi mogu predstavljati ratne zločine.

Vojna hunta je navela da im meta u vazdušnim napadima nisu civili i da njihove operacije odgovaraju na napade "terorista".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet