Fokus

Vlada Novog Zelanda pokreće istragu o tome kako se zemlja nosila sa pandemijom

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

08:28

Vlada Novog Zelanda pokreće istragu o tome kako se zemlja nosila sa pandemijom
Džasinda Ardern - Copyright Tanjug/AP/Mark Mitchell/New Zealand Herald

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Novog Zelanda saopštila je da će pokrenuti istragu o tome kako se zemlja nosila sa pandemijom koronavirusa, kako bi buduće vlade mogle da uče iz iskustva.

Kako se navodi, Kraljevska komisija, koja sprovodi javnu istragu najvišeg nivoa na Novom Zelandu, razmotriće ukupan odgovor vlasti na pandemiju, preneo je Rojters.

To bi uključivalo razmatranje ekonomskih mera, kao što su odgovori fiskalne i monetarne politike, ali bez razmatranja određenih odluka centralne banke, a cilj bi bio da se nauče lekcije koje bi mogle da se primene u nekoj od eventualnih budućih pandemija.

"Prošlo je više od 100 godina otkako smo doživeli pandemiju ovakvih razmera, tako da je od ključne važnosti da sakupimo šta je funkcionisalo i šta možemo da naučimo iz toga ako se to ikada ponovi", rekla je premijerka Džasinda Ardern u saopštenju.

Dodaje se da će revizija biti završena sredinom 2024. godine. Brzi odgovor Novog Zelanda na pandemiju koronavirusa i njegova geografska izolacija sačuvali su zemlju uglavnom slobodnom od kovida do kraja 2021. godine, čime je premijerka Ardern osvojila snažnu domaću podršku.

Međutim, nezadovoljstvo zbog obavezne vakcinacije za ljude koji rade u sektorima kao što su zdravstvo i obrazovanje i striktno zatvaranje granica izazvali su proteste ranije ove godine, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet