Fokus

Šef SZO upozorio: Relaksiran pristup kovidu mogao bi da stvori novi smrtonosan soj virusa

Komentari

Autor: Euronews, Reuters

04/12/2022

-

13:00

Šef SZO upozorio: Relaksiran pristup kovidu mogao bi da stvori novi smrtonosan soj virusa
Šef SZO upozorio: Relaksiran pristup kovidu mogao bi da stvori novi smrtonosan soj virusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zanemarivanje virusa korona ove godine stvara savršene uslove za pojavu nove smrtonosne varijante, rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhenom Geberejesus. Ti komentari označili su promenu u tonu samo nekoliko meseci nakon što e rekao da svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju.

"Mnogo smo bliže tome da možemo da kažemo da je vanredna faza pandemije završena, ali još nismo stigli dotle", rekao je on u petak.

Globalna zdravstvena agencija procenjuje da oko 90 odsto svetske populacije sada ima određeni nivo imuniteta na kovid 19 bilo zbog prethodne infekcije ili vakcinacije.

"Nedostatak testiranja... i vakcinisanja nastavljaju da stvaraju savršene uslove za pojavu nove varijante koja bi mogla da izazove značajnu smrtnost", rekao je on.

 
Broj inficiranih inače u rekordnom je porastu u Kini, a počeo je da raste i u delovima Velike Britanije nakon nekoliko meseci opadajućeg trenda.

Dalje ublažavanje zahteva za testiranje na kovid 19 i pravila karantina u nekim kineskim gradovima naišlo je na mešavinu olakšanja i zabrinutosti u petak jer stotine miliona ljudi čekaju očekivanu promenu u nacionalnim politikama protiv virusa nakon što su u toj zemlji izbili nemiri. 

"Dok kovid 19 i grip mogu da budu blage infekcije za mnoge, ne smemo da zaboravimo da mogu da izazovu teške bolesti ili čak smrt za one najugroženije u našim zajednicama", rekla je Meri Remzi, direktorka programa javnog zdravlja u Agenciji za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

SZO je pozvala vlade širom sveta se fokusiraju na to da dođu do onih koji su rizična grupa, kao što su stariji od 60 i oni sa određenim bolestima, kako bi se vakcinisali. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet